Domů Aktuality Krajští radní jednali s Radou města Karlovy Vary

Krajští radní jednali s Radou města Karlovy Vary

​Vypořádání majetkových pohledávek, podpora karlovarské nemocnice, rekonstrukce Císařských lázní či nové letecké linky - to byla některá z hlavních témat společného setkání Rady Karlovarského kraje s Radou města Karlovy Vary na počátku tohoto týdne.

Návrh na majetkové vyrovnání mezi městem a krajem počítá s tím, že kraj převede městu například nemovitosti Domu dětí a mládeže a pozemek pod chodníkem v Americké ulici. Město převede kraji pozemky pod budovou v areálu krajské nemocnice a pod budovou SOŠ Stavební - Hestie. Celkem se vyrovnání týká majetku a pohledávek za zhruba 13 milionů korun. Vyrovnání by se mělo uskutečnit v červnu. „V minulosti se po dlouhou dobu majetkové vyrovnání mezi městem a krajem nedařilo řešit. Jsem rád, že teď se ledy pohnuly a nastal výrazný posun v přístupu členů obou rad, kteří zodpovídají za správu majetku,“ uvedl hejtman Martin Havel.

Zároveň s tím má město převzít od kraje zřizovatelskou funkci k Základní umělecké škole Antonína Dvořáka a k Domu dětí a mládeže. Karlovy Vary jsou posledním městem kraje, které tyto organizace, dříve zřizované okresy, od kraje nepřevzalo. Zřizovatelem se město má stát dle stanoveného podrobného harmonogramu do srpna příštího roku.

Kraj potřebuje také řešit pozemky v okolí letiště – některé akutně, jiné výhledově. Podmínky pro jejich získání ještě nebyly stanoveny, ale zástupci města konstatovali, že je město v žádném případě nehodlá převést nebo prodat komukoliv jinému.

Město deklarovalo trvalý zájem podporovat rozvoj Karlovarské krajské nemocnice, a žádá o zvážení nominace zástupce členem dozorčí rady společnosti. Kraj zvýšil a chce udržet svou podporu Mezinárodnímu filmovému festivalu, a chce získat podíl v Nadaci Film Festival. „Vážím si zájmu vedení Karlových Varů zařadit se po bok ostatních měst v regionu, která podporují rozvoj našich nemocnic. Také bych chtěl ocenit kladnou odezvu městských radních, s níž přijali záměr kraje stát se jedním z partnerů Nadace Film Festival, což souvisí i s podstatně výraznější podporou tohoto filmového svátku ze strany kraje, než jaká byla dříve,“ dodal hejtman.

Jedním z nejviditelnějších společných projektů kraje a města by měla být revitalizace Císařských lázní. Zpracovává se projekt úspornější varianty, která by měla stát okolo 600 milionů korun. Peníze se mají shromáždit z více zdrojů: město 100, kraj 200, ministerstva 100, Integrovaný plán rozvoje území Karlovy Vary 140, dofinancování 60 milionů korun. Pokud zadávání zakázky nic nezkomplikuje, rekonstrukce začne letos v záři a skončí na podzim roku 2018.

Jednání se dotklo také vznikající krajské destinační agentury, které chce být město spoluzakladatelem, a Sdružení Karlovarského kraje pro rozvoj leteckých linek, mezi kterými by se mohly objevit linky do Düsseldorfu nebo Tel Avivu. Dopravy se týkala také diskuse o studii dopravního terminálu v centru Karlových Varů, o Karlovarské kartě, která může být nejen cestovním dokladem, i o změnách ve financování linkové veřejné dopravy krajem od roku 2019.

Dvouhodinové nabité jednání pak přineslo i celou řadu dalších témat. „Musím ocenit připravenost všech zúčastněných na jednání a jeho naprosto pracovní atmosféru. Přestože vedení města i kraje v mezidobí prošlo změnami, podařilo se od posledního setkání najít řešení mnoha společných problémů, které nás trápily celé roky. U mnohých jsme se dohodli na společném postupu včetně jeho časového harmonogramu. I tam, kde se objevily otázky nové nebo dosud neuzavřené, jsme si okamžitě rozdělili úkoly, co musí která strana udělat pro to, abychom se řešení dobrali,“ řekl primátor Petr Kulhánek.Podobná společná jednání města a kraje by se mohla po dohodě obou rad konat dvakrát ročně.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 2. 2. 2016 - 13:34