Domů Aktuality V Ostrově dnes společně jednali radní kraje a města

V Ostrově dnes společně jednali radní kraje a města

​Společná témata Karlovarského kraje a města Ostrova dnes řešili členové Rady kraje s vedením města přímo v prostorách ostrovského zámku. Diskutovalo se o finanční podpoře kraje pro interní oddělení nemocnic napříč regionem, o možnosti čerpání kotlíkových dotací nebo o plánu rozšířit kapacitu ostrovského Domova pokojného stáří.

V úvodu jednání ocenil náměstek hejtmana Jakub Pánik spolupráci s vedením Ostrova, se kterým zástupci kraje konstruktivně řeší mimo jiné plánovanou výstavbu stanoviště krajské záchranky, potřebné investice do škol, financování sociálních věcí. „Členy Rady města Ostrova jsem informoval o tom, že krajské zastupitelstvo bude na svém únorovém zasedání jednat o podpoře pro lékaře a sestry interní oddělení všech čtyř nemocnic včetně ostrovské, protože jde o páteřní obor, ve kterém jsme na hranici personálních možností,“ uvedl Jakub Pánik. Ten také zmínil příspěvek státu na opravy krajských silnic, který by měl dosáhnout 112 milionů korun a kraj by za něj chtěl uskutečnit asi dvacítku připravených projektů.

Starosta Pavel Čekan připomněl, že město plánuje vybudování dalších lůžek Domova pokojného stáří. Společně s náměstkem hejtmana Miloslavem Čermákem se na začátku února sejdou na schůzce k rozšíření kapacity domovů pro seniory na Karlovarsku.

Dalším tématem diskuze se stalo vyhlášení výzvy k čerpání tzv. kotlíkových dotací. „Výzvu kraj vyhlásí v tomto týdnu, lidé se mohou informovat prostřednictvím internetových stránek, mohou si sjednat osobní schůzku na krajském úřadě. Žádosti o výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním pak budou fyzicky podávat na podatelně úřadu 2. března,“ vysvětlil krajský radní Josef Hora. Podle starosty Čekana město už na výměnu kotlů v minulosti přispívalo, ale věří, že ostrovští občané využijí i krajské výzvy.

Hovořilo se také o nutnosti opravit spojovací chodbu ostrovského gymnázia zřizovaného krajem, ale rovněž o financování asistentů pedagoga. „V současnosti už peníze na asistenty pedagoga kraj navyšovat nemůže, navíc ještě stále se na úrovni ministerstva školství diskutuje o společném vzdělávání, tedy o inkluzi, a změnách, které by v téhle souvislosti čekaly základní školy praktické a speciální,“ upozornil krajský radní Edmund Janisch.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 25. 1. 2016 - 15:07