Domů Aktuality Kraj pomůže vlastníkům pozemků dotací na likvidaci bolševníku

Kraj pomůže vlastníkům pozemků dotací na likvidaci bolševníku

​V letošním roce začíná desetileté období takzvané udržitelnosti krajského projektu zaměřeného na omezení výskytu invazních druhů rostlin. Podařilo se významně snížil výskyt bolševníku velkolepého a křídlatek na území téměř 6300 hektarů. Na podporu udržení výsledků projektu kraj nyní nabídne vlastníkům pozemků dotační program, z něhož bude možné čerpat příspěvky na likvidaci rostlin.

​Projekt kraj realizoval v uplynulých dvou letech s dotací z Operačního programu Životní prostředí. Ukázalo se , že likvidace invazních rostlin je při dodržení vhodné metodiky účinná a omezení jejich výskytu je reálné. „Kraj bude zajišťovat monitoring projektového území a sledovat další vývoj lokalit, způsob a účinnost likvidace invazních rostlin vlastníky pozemků. V případě zjištění nedostatků bude vlastník upozorněn na neplnění svých zákonem stanovených povinností daných zákonem o rostlinolékařské péči a zákonem o ochraně přírody a krajiny,“ vysvětlil krajský radní Josef Hora. Bude-li vlastník liknavý v plnění svých povinností nadále a ohrozí tím zachování výsledku projektu, kraj bude muset zajistit odstranění rostlin na vlastní náklad. Na krajských pozemcích bude likvidovat invazní rostliny Údržba silnic Karlovarského kraje, a.s.

Na likvidaci invazních rostlin v roce 2016 vyčlenil Karlovarský kraj celkem 15 milionů korun. Kromě nákladů na monitoring a likvidaci na vlastních nebo problémových pozemcích je v této částce zahrnuta i dotace vlastníkům. „Na podporu těch, kteří chtějí bolševník a křídlatky na svých pozemcích zodpovědně likvidovat, jsme připravili dotační program „Likvidace invazních druhů rostlin v Karlovarském kraji“, jeho pravidla a podmínky schválila 18. ledna Rada kraje a po schválení zastupitelstvem budou zveřejněny na krajských webových stránkách. Příjem žádostí se předpokládá začátkem dubna,“ uvedl Josef Hora.

Nutnost zodpovědného přístupu vlastníků pozemků v následujících letech zdůraznila také manažerka projektu Lenka Pocová: „První fáze boje s invazními rostlinami, celoplošná likvidace v terénu, skončila. Ukázalo se, že rostliny je možné při dodržení metodik účinně potlačit.  Nyní začíná další, delší a obtížnější fáze a tou je boj s naší lhostejností k této problematice. Pokud bude k problému laxně přistupovat jak vlastník, tak veřejnost, nikam se neposuneme. Kraj udělal v této věci velký kus práce, nyní je řada také na ostatních.“

Mapy výskytu rostlin jsou veřejně k dispozici na webových stránkách projektu a portál Heracleum poskytuje příslušným úřadům, veřejnosti i vlastníkům veškeré údaje k pozemkům a lokalitám včetně. jejich historie. Výsledkem projektu omezení výskytu invazních rostlin je pokles výskytu křídlatky na 30 procent, celková výměra bolševníku klesla na 21 procent původních ploch.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 20. 1. 2016 - 08:28