Domů Aktuality Kraj letos dostane od státu na opravy silnic okolo 112 milionů

Kraj letos dostane od státu na opravy silnic okolo 112 milionů

​Stát i letos pošle krajům finanční prostředky na opravy silnic II. a III. tříd. Celkem půjde o 3 miliardy korun, jak dnes oznámil ministr dopravy Dan Ťok. Z toho Karlovarský kraj dostane na rekonstrukce poničených vozovek ze Státního fondu dopravní infrastruktury zřejmě 112 milionů korun.

„Jsem rád, že vláda dodržuje slib, který dal premiér Bohuslav Sobotka vloni krajům. Přidělené prostředky pomohou snížit dluh, který vůči zanedbaným regionálním silnicím máme. Státní příspěvek je zásadní pro rekonstrukci vozovek nižších tříd, aby bylo možné uvést je do stavu bezpečného a komfortního pro řidiče,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Pánik.

Krajská správa a údržba silnic má připraveno více než 20 projektů, které je schopna letos uskutečnit. Nejnáročnějším z nich bude statické zajištění silnice Oloví – Krajková proti sesuvu v hodnotě kolem 60 milionů korun, připravuje se výběrové řízení. „Mezi dalšími akcemi chystáme opravy mostů a opravy silničních povrchů, už máme zpracované projektové dokumentace. Měli bychom se s tím lehce vypořádat. Musíme si stanovit priority a počkáme ještě, co s kterými vozovkami udělá letošní zima,“ řekl ředitel Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje Zdeněk Pavlas.   

Vloni získal kraj ze Státního fondu dopravní infrastruktury okolo 164 milionů a zvládl za ně v celém regionu uskutečnit více než tři desítky silničních projektů. Rekonstruovaly se komplexně především úseky, které nebylo možné opravit běžnou údržbou a lokálními výspravami.

"Pokud by dostával od státu částku kolem 160 milionů každý rok, dostaly by se silnice v regionu do téměř ideálního stavu za deset až patnáct let. Sami silničáři si mohou dovolit investovat do oprav povrchů vozovek ze svého rozpočtu ročně 50 až 60 milionů korun," doplnil Jakub Pánik.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 14. 1. 2016 - 15:08