Domů Aktuality Konference cestovního ruchu:novinky pro domácí i zahraniční turisty

Konference cestovního ruchu:novinky pro domácí i zahraniční turisty

​Založení krajské destinační agentury, plánované aktivity CzechTourismu, ale také příležitosti pro sportovce a milovníky kultury - to byla témata 4. ročníku Regionální konference cestovního ruchu pořádané Karlovarským krajem.


Účastníky konference přivítal hejtman Martin Havel, který připomněl složitou situaci v oblasti cestovního ruchu ovlivněnou především poklesem počtu turistů z Ruské federace. Ti tvoří podstatnou část klientely lázní na území kraje. „Kraj se snaží rozvoj cestovního ruchu stále více podporovat, svědčí o tom i nově vznikající krajská destinační agentura, která by měla pracovat na přilákání domácích i zahraničních turistů do regionu. Z krajského rozpočtu rovněž plánujeme příští rok vydat na příspěvcích do oblasti cestovního ruchu okolo 6 milionů korun,“ uvedl hejtman.

Zástupci odboru kultury krajského úřadu upozornili na stoupající zájem uživatelů o krajský turistický portál Živý kraj. Ten měl v letošním roce přes 123 tisíc návštěvníků, z toho bylo 89 tisíc nových uživatelů. „Nejnavštěvovanější kategorií portálu je kulturní kalendář, ale lidé se zajímají také o památky, zajímavé lokality nebo o možnosti ubytování v regionu,“ upřesnil vedoucí odboru kultury Radim Adamec.

Velký zájem účastníků konference vyvolaly informace o nově vznikající krajské destinační agentuře, kterou zakládá Karlovarský kraj ve spolupráci s lázeňskými městy, Chebem a Sokolovem. „Destinační agentura není všelék, je to nástroj pro podporu cestovního ruchu, o tom, jak efektivně bude tento nástroj využit, rozhodnou zástupci v apolitické správní radě agentury složené z odborníků,“ vysvětlil krajský radní Petr Šindelář.

Svou strategii pro příští rok představili zástupci agentury CzechTourism, která se chce i nadále věnovat propagaci českých hor hlavně pro zájemce z Německa, Dánska a Polska, ale také golfových hřišť v zemi nebo nabídce zajímavých cyklostezek. Zvláštní pozornost bude věnována akcím, které připomenou výročí narození Karla IV.

Na pomyslný výlet po cyklostezce z Toužimi do Teplé vzala účastníky Kamila Prchalová ze spolku Cesta z města. Výlet zahrnuje 10 zastavení, mezi nimiž nechybí Třebouňský vrch u Nežichova či obnovená Branišovská studánka. Součástí konference se stala také prezentace novinek pro lyžaře a cyklisty, ať už se jednalo o nabídku Ski Centra Bublava – Stříbrná, nebo o síť stezek pro terénní cyklistiku v okolí Klínovce. První část Trail Parku Klínovec, tedy lehčí stezka pro rodiny s dětmi nebo začínající cyklisty, bude zprovozněna na jaře 2016. Mezitím dojde k dobudování dalších tří stezek s vyšší úrovní obtížnosti. Celková délka stezek pro terénní cyklistiku na Klínovci dosáhne 25 kilometrů.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 11. 2015 - 18:11