Domů Aktuality Do kraje přijel generální ředitel CzechInvestu

Do kraje přijel generální ředitel CzechInvestu

​Na pracovní návštěvu regionu dnes přijel generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. Se zástupci Karlovarského kraje i jednotlivých měst jednal o rozvoji stávajících průmyslových zón a podpoře investičních příležitostí.

Generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera zahájil cestu v Karlových Varech, kde se setkal se členy Rady Karlovarského kraje. Jak uvedl hned v úvodu jednání, prioritou CzechInvestu je zlepšit situaci v oblasti investic a zaměstnanosti právě v podobných regionech, jako je Karlovarský kraj. Podle jeho informací má Česká republika aktuálně z jednadevadesáti procent obsazené průmyslové zóny. „Pro investory jsou klíčové ty plochy, které mají připravenou infrastrukturu a potřebná povolení,“ zdůraznil Karel Kučera.

V souvislosti s obsazením většiny průmyslových zón v zemi se generální ředitel agentury CzechInvest zmínil o tom, že jej kontaktoval investor, který shání pozemek o rozloze více něž 500 hektarů pro testování a vývoj aut. Další investor pak poptává pozemek o rozloze zhruba 45 hektarů. Podmínkou je však dopravní spojení s Německem po železnici. „Pro příliv investic do Karlovarského kraje je naprosto nezbytné, aby se zlepšila dopravní dostupnost regionu. V současnosti usilujeme o urychlení dostavby rychlostní silnice R6. Pokud pak budeme mít dostavěnou R6 až k hranicím, můžeme vyvinout tlak i na německého partnera,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

V rámci diskuse hovořil náměstek hejtmana Jakub Pánik také o plánované obnově překladiště pro kontejnerovou dopravu v Chebu. Zároveň se zmínil o problémech, se kterými se potýkají některé firmy v regionu, když chtějí rozšiřovat vlastní výrobu. Velmi často narážejí na odmítavá stanoviska Ministerstva životního prostředí ČR odůvodněná dostatečnou kapacitou průmyslových zón.
 
Po jednání se členy Rady Karlovarského kraje odjel generální ředitel agentury CzechInvest do Ostrova, kde jej přivítal starosta Pavel Čekan spolu s dalšími představiteli města. Starosta informoval zástupce CzechInvestu o tom, že v současnosti mají naplněnou průmyslovou zónu. Jediným problémem je, že německá společnost Mahle Behr, která zde měla otevřít závod pro více jak tisíc lidí, přerušila kvůli nepříznivé ekonomické situaci na evropském trhu výstavbu. Blokuje tak pozemky, o něž je ze strany investorů velký zájem. Starosta mluvil také o myšlence, že by město výhledově uvažovalo o koupi pozemku o rozloze 40 hektarů v areálu bývalé Škodovky.  Areál je v soukromých rukou, ale do budoucna by bylo možné jej získat a nabídnout investorům.

Další zastávkou Karla Kučery se stala města Cheb a Sokolov. V Chebu starosta Petr Navrátil zmínil téměř vyčerpanou kapacitu tamních průmyslových zón. „Město má ale v plánu směnit s krajem pozemky, které využívá školní statek a nabídnout jiné plochy se stejnou bonitou. V tom případě by mohla v budoucnu vzniknout zóna až o velikosti 120 hektarů,“ upozornil starosta. Požádal také zástupce CzechInvestu o spolupráci při jednání s ministerstvem životního prostředí, které by se k záměru muselo vyjádřit. Podle starosty Mariánských Lázní Petra Třešňáka by mohla vzniknout rozvojová plocha i v Mariánských Lázních, ale v případě lázeňského města by musela být obsazena pouze lehkou výrobou, jež neovlivní životní prostředí.

 V Sokolově se hovořilo především o připravenosti dvou tamních průmyslových zón. „Jsem rád, že naše společná cesta skončila symbolicky právě v Sokolově, který je z hlediska rozvoje pro vedení kraje naprostou prioritou, protože na jedné straně je tady vysoká nezaměstnanost, ale zároveň také velké rekultivované plochy po těžbě, jež jsou svým rozsahem pro investory velmi zajímavé. Zároveň jsme rádi, že i Sokolovská uhelná dnes jasně deklaruje svou velkou ochotu k investicím do vytvoření infrastruktury průmyslových zón na Sokolovsku. Za to jí patří velký dík,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik. Připomněl také, že na základě aktivity kraje se náš region zařadil mezi strukturálně postižená území, která budou mít větší podporu ze strany státu. Starosta města Jan Picka informoval o tom, že probíhají jednání s vedením společnosti Sokolovská uhelná o odkupu části průmyslové zóny u Starého Sedla, kterou by město dále nabízelo například pro vznik datového centra. A právě CzechInvest by mohl v rámci svých programů finančně odkoupení části průmyslové zóny podpořit.


Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 20. 11. 2015 - 13:51