Domů Aktuality Kraj zvýší bezpečnost žáků i pedagogů na středních školách

Kraj zvýší bezpečnost žáků i pedagogů na středních školách

​Kraj nechá provést na svých školách řadu opatření, která povedou k lepšímu zabezpečení budov a ke zvýšení ochrany žáků i pedagogů. Celkem 26 středních zřizovaných krajem bude mít už v průběhu příštího roku nové kamery, čipové karty či bezpečnostní osvětlení. Kraj chce na projekt vynaložit ze svého rozpočtu téměř 15 milionů korun. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.
„Bezpečnost žáků, učitelů i dalších pracovních škol je tak důležitá, že jsme nechtěli čekat na celostátní programy, které se připravují. Myšlenka lepšího zabezpečení škol v našem regionu vznikla ještě dříve, než se stala loňská tragická událost ve Žďáru nad Sázavou a předtím, než Evropu zachvátila migrační vlna. Ale je pravda, že i tyto věci mohou ovlivnit bezpečnost na školách, nehledě na zhoršené sociální klima ve společnosti. Proto jsme v návrhu krajského rozpočtu na příští rok vyčlenili téměř 15 milionů korun na řešení ochrany škol a věřím, že se k tomu zastupitelé při prosincovém schvalování rozpočtu postaví pozitivně,“ uvedl hejtman.

Zástupci odboru krizového řízení krajského úřadu společně s řešiteli projektu provedli analýzu situace v jednotlivých školských zařízeních a navrhli kompletní řešení slabých míst, ať už se to týká vstupu nepovolaných osob, tak i ostatních možností ohrožení žáků a pedagogů. „Ředitelé škol záměr v drtivé většině přivítali. Kraj navíc výběrové řízení na realizaci zakázky provede sám, aby vedení škol nezatěžoval. Ještě do konce prosince bychom chtěli zakázku vypsat a do začátku nového školního roku 2016/2017 zvládnout první etapu projektu,“ upřesnil hejtman s tím, že by mělo dojít ke sjednocení bezpečnosti ve školách, které mají starší budovy či více objektů na různých místech, s nově vybudovanými školami, kde je úroveň zabezpečení kvalitnější. Zároveň zdůraznil, že kraj nechce budovy škol hermeticky uzavřít. „Snažíme se o bezpečnost osob, ale nebudeme ze škol dělat vězení,“ dodal.

Iniciativu Karlovarského kraje uvítali zástupci ministerstva vnitra. „Je to dobrý počin i pro centrální úřady. Vznikne jednotná metodika, jakýsi standard bezpečí, což může být vodítkem pro další kraje,“ ocenil Tomáš Koníček z odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV ČR. Ten také informoval o tom, že se připravuje návrh státní normy, která se bude zabývat i bezpečností ve školách a bude platná jako doporučení v prvním čtvrtletí příštího roku.

Krajský úřad kromě pořízení kamer a dalších zařízení připraví takzvané režimové plány, které budou upravovat pohyb osob ve školách a navrhnou zásady bezpečného chování. „Zpracujeme pro školy vzorový dokument, jakýsi bezpečnostní řád, který bude souborem všech opatření, která by měla vést k ještě účinnějšímu posílení ochrany,“ uvedl Martin Rais z odboru bezpečnosti a krizového řízení krajského úřadu. K nejlépe zabezpečeným školám zřizovaným krajem v současnosti podle něj patří ISŠTE Sokolov nebo SPŠ Ostrov.

V lepším zabezpečení svých organizací chce kraj pokračovat i v budoucnu. „ Dalším krokem by mělo být zvýšení bezpečnosti na zbývajících krajských školách, ale například také v domovech pro seniory nebo pro osoby se zdravotním postižením. Jsme také otevřeni metodické pomoci obcím, aby naše zkušenosti mohly využít při řešení bezpečnosti v základních školách, které zřizují,“ uzavřel hejtman.
 

 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 6. 11. 2015 - 12:46