Domů Aktuality Muzeum Karlovy Vary zve na přednášku o Mathesiovi

Muzeum Karlovy Vary zve na přednášku o Mathesiovi

​U příležitosti 450. výročí úmrtí Johanna Mathesia se v Královské mincovně v Jáchymově uskuteční přednáška o životě a díle tohoto známého německého reformátora, který velkou část svého života prožil v Krušných horách. Akce proběhne v sobotu 10. října odpoledne a předcházet jí bude slavnostní mše.


​Rodák ze saského Rochlitzu patřil od svého mládí k nadšeným žákům Martina Luthera a stal se jeho prvním životopiscem. Svým vlivem i dílem se nesmazatelně zapsal do dějin lutheránismu. Prakticky celý jeho život byl spojený s Jáchymovem. Pod panstvím hrabat Schlicků se na jižní straně Krušných hor velmi brzy prosadila lutherská reformace. Mathesius zde působil nejenom jako rektor latinské školy, která si díky němu získala věhlasné renomé, ale také jako kazatel a kronikář. Ve svém souboru kázání Sarepta, neboli hornická postila, živě vyobrazil atmosféru renesančního hornického města.

Slavnostní mše se uskuteční od 10 hodin v evangelickém kostele. Přednáška vedená ThDr. Martinem Wernischem z Univerzity Karlovy v Praze pak proběhne od 14 hodin. Vstupné činí 30 korun. Akci doplní výstava.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 8. 10. 2015 - 10:49