Domů Aktuality Čítanka připomněla studentům totalitní minulost Evropy

Čítanka připomněla studentům totalitní minulost Evropy

​Přiblížit mladým lidem dobu nesvobody si dává za cíl kniha s názvem „Abychom nezapomněli. Výpověď o totalitní Evropě.“ S čítankou se nyní mohli seznámit i studenti Prvního českého gymnázia v Karlových Varech. Během úterní prezentace nechybělo ani promítání krátkých filmů a setkání s pamětníkem.
Akci zorganizovala Platforma evropské paměti a svědomí zastoupená výkonnou ředitelkou Neelou Winkelmannovou. Studentům byla představena kniha, jež se snaží dnešní mladé generaci připomenout tragickou totalitní minulost Evropy a poukázat na důležitost dodržování základních lidských práv, svobody a demokratických hodnot. Čtenáři v ní najdou třicet životních příběhů lidí postižených totalitou z šestnácti evropských zemí. Cílem je podpořit lepší porozumění a integraci mezi občany a pomoci zabránit návratu jakékoliv formy nedemokratické vlády do budoucna.

Studenti Prvního českého gymnázia v Karlových Varech v rámci odpolední prezentace knihy mimo jiné zhlédli i dva krátké filmy s tématikou nacistické a komunistické perzekuce. Akci doprovodil svým přednesem člen pražského Činoherního klubu Otmar Brancuzský. Za pamětníky přijal pozvání Jaroslav Müller, zástupce Pražského akademického klubu 48 a člen Svazu PTP ČR VNTP.

Českou verzi čítanky, která vyšla v září předminulého roku pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, vydala Platforma evropské paměti a svědomí a Konrad-Adenauer-Stiftung s podporou Evropského institutu odkazu šoa a ve spolupráci se Spolkem českých právníků Všehrd.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 1. 10. 2015 - 13:24