Domů Aktuality ​Výzva pro děti: Odvažte se použít vlastní rozum!

​Výzva pro děti: Odvažte se použít vlastní rozum!

​Přemýšlivé děti z celé České republiky opět mohou poměřit své síly během 8. ročníku Logické olympiády. Do soutěže, v níž nerozhodují nabiflované znalosti, ale schopnost samostatného uvažování, se lze hlásit do 30. září. Na nejúspěšnější řešitele úloh čekají hodnotné ceny.

Logická olympiáda, kterou pravidelně pořádá Mensa ČR, si získává stále větší oblibu. Soutěže se každoročně účastní desítky tisíc dětí, přičemž vloni bylo zaregistrováno 49 035 žáků a studentů, což je o 7 926 soutěžících více než v roce předchozím. Jen pro představu, v Karlovarském kraji se do soutěže zapojilo úžasných 2 167 řešitelů.

„Olympiáda bude tradičně probíhat tříkolově, a to v pěti věkových kategoriích. Nejprve proběhnou nominační kola, nejúspěšnější řešitelé postoupí do krajských kol a o vítězi se rozhodne v listopadu v celostátním klání v Míčovně Pražského hradu v Praze,“ připomněl průběh olympiády Petr Čavojský z organizačního týmu soutěže. Zároveň doplnil, že krajské kolo se uskuteční 6. listopadu v Krajské knihovně.

Novinkou pro tento rok jsou speciální kategorie pro mateřské školy a první ročníky základních škol. „Podchytit nadání včas je klíčové pro jeho rozvoj. To je důvod zavedení kategorie pro žáky mateřských škol. Kategorie pro žáky prvních tříd se pak snaží kompenzovat fakt, že prvňáčci v říjnu povětšinou ještě nedovedou spolehlivě číst a psát, jsou tím znevýhodněni a mohou být svým neúspěchem demotivováni,“ dodal Petr Čavojský.

Zájemci o účast v soutěži se mohou zaregistrovat do 30. září na těchto webových stránkách. V období registrace probíhá rovněž korespondenční soutěž. Z těch, co správně vyřeší alespoň dvě ze tří úloh, budou vylosováni tři vítězové, kteří získají deskovou hru a hlavolamy.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 25. 9. 2015 - 12:38