Domů Aktuality ​Statek v Milíkově by se mohl dočkat rekonstrukce

​Statek v Milíkově by se mohl dočkat rekonstrukce

​Rada Karlovarského kraje schválila přípravu projektu na obnovu historického statku v Milíkově. Dotaci na rekonstrukci památky, která nabízí jedinečný pohled do života našich předků, by chtěla získat z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Rozpočet projektu byl stanoven na 18 milionů korun. „Schválili jsme předběžný záměr financování projektu. Zda skutečně k opravě statku dojde, záleží na krajském rozpočtu. IROP ale nabízí spoluúčast 85 procent, stát by financoval 5 procent. Předpokládaná finanční účast kraje by tak byla pouze 1,8 milionu korun," uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Zahradníček.

Areál statku představuje unikátní komplex budov s dobře zachovanou hrázděnou architekturou tzv. chebského typu. První zmínka o majiteli usedlosti, kterým byl Franz Josef Gütter, pochází z roku 1852. Po něm se na statku vystřídalo několik vlastníků, přičemž v roce 2008 byl prodán Karlovarskému kraji. Muzeum Cheb, které jej nyní spravuje, by zde chtělo vybudovat muzeum v přírodě s expozicí venkovského životního stylu a aktivním doprovodným programem.  Pokud by šlo vše podle plánu, s realizací projektu by se začalo v roce 2017.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 25. 9. 2015 - 11:48