Domů Aktuality Ligu odpadů 2015 vyhrál Boží Dar a Františkovy Lázně

Ligu odpadů 2015 vyhrál Boží Dar a Františkovy Lázně

​Nejlepší v třídění odpadů jsou na území Karlovarského kraje města Boží Dar a Františkovy Lázně. Vyplývá to z výsledků 10. ročníku krajské soutěže měst a obcí na podporu třídění odpadů s názvem "Liga odpadů 2015". Akci vyhlásil Karlovarský kraj a společnost EKO-KOM jako tradiční součást společného projektu.

​Karlovarský kraj podpořil vítězné obce částkou 60 tisíc korun, za druhé místo bylo 30 a za třetí místo 10 tisíc korun. Ceny vítězům předal krajský radní Josef Hora. „Stále více se daří motivovat naše obyvatele, aby třídili využitelné složky odpadů. V řadě měst a obcí jim v tom pomáhá dostatek sběrných míst i barevných kontejnerů. Blahopřeji lidem z vítězných obcí, ale uznání si zaslouží i ostatní, kteří považují třídění odpadů za každodenní samozřejmou věc,“ uvedl.

Soutěže se automaticky účastnilo 129 obcí zapojených do systému třídění odpadů provozovaného společností EKO-KOM. V prvním kole se hodnotila statistická data, především produkce vytříděných odpadů a odpadů obalů na jednoho obyvatele nebo hustota sítě kontejnerů na separovaný odpad. Do druhého kola pak podle stanoveného pořadí postoupilo 5 nejlepších malých obcí do tisíce obyvatel a 5 nejlepších obcí a měst nad tisíc obyvatel. Obce tajně navštívila odborná komise složená ze zástupců vyhlašovatelů soutěže a hodnotila umístění kontejnerů a sběrných stání na vytříděný odpad i čistotu okolo kontejnerů.

V Karlovarském kraji se loni vytřídilo 39, 4 kilogramu využitelného odpadu na obyvatele, celorepublikový průměr přitom činil 40, 5 kilogramu.

Výsledky Ligy odpadů 2015:

Malé obce do 1000 obyvatel:

1 Boží Dar
2 Tuřany
3 Přebuz
4 Smolné Pece
5 Otovice
6 Libá
7 Stanovice
8 Poustka
9 Jenišov
10 Zádub -Závišín

Velké obce nad 1000 obyvatel:

1 Františkovy Lázně
2 Kraslice
3 Skalná
4 Loket
5 Dalovice
6 Nová Role
7 Merklín
8 Hroznětín
9 Plesná
10 Mariánské Lázně
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 17. 9. 2015 - 12:19