Domů Aktuality Starostové měst a obcí se sešli s vedením kraje

Starostové měst a obcí se sešli s vedením kraje

​Přes 60 starostů z celého regionu se včera v prostorách krajské knihovny zúčastnilo dalšího setkání vedení Karlovarského kraje s představiteli měst a obcí. Cílem této akce bylo seznámit starosty s aktuálními informacemi o dění v regionu.

Hejtman Karlovarského kraje Martin Havel uvítal starosty a věnoval se odpovědím na jejich podněty k možným způsobům vymáhání pohledávek ze strany obcí. Další informace se týkala zřizování partnerských pošt v rámci projektu „Pošta Partner“. V této souvislosti hejtman účastníky setkání ujistil, že nebude docházet k plošnému rušení poboček pošt v regionu a obcím bude nabízena možnost využít služeb partnerských míst. „V současnosti v Karlovarském kraji funguje 111 poštovních poboček, z toho dvě jsou tzv. pošty partnerské. Při setkání s ředitelem regionální pobočkové sítě České pošty Miloslavem Mrvíkem jsem byl ujištěn, že žádnou obec či město nebudou do projektu partnerských pošt nutit a vše bude přizpůsobeno vzájemné domluvě a potřebám obcí,“ uvedl Martin Havel.

Radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Josef Hora informoval přítomné o aktuálním stavu projednávání poskytování příspěvku na výměnu kotlů. „Kotlíkové dotace budou poskytovány ve třech etapách. V první etapě by se mělo rozdělit v kraji asi 67 milionů korun na výměnu zhruba 440 kotlů s 60 až 80 procentní dotací,“ doplnil Josef Hora. Poskytovatelem dotace na výměnu kotlů je Ministerstvo životního prostředí a kraje zde působí jako zprostředkovatel, který garantuje splnění podmínek poskytnutí dotace.

O rozvoji průmyslových zón na Chebsku, urychlení dostavby silnice R6 nebo o koncepci akutní lůžkové péče v nemocnicích hovořil náměstek hejtmana Jakub Pánik. Ten rovněž poděkoval starostům, že zaslali své požadavky a priority na opravy silnic v obcích a městech. „Došlo od vás celkem 233 požadavků, řada z nich už je zařazena do plánů oprav, které jsou součástí koncepce rozvoje silniční sítě v regionu,“ upřesnil.  Starostům také popsal pokračující jednání zařazení kraje mezi tzv. strukturálně postižené regiony. „Byli bychom vedle Moravskoslezského a Ústeckého kraje třetí region, který by měl možnost využít speciálních programů například na podporu regenerace „brownfieldů“ pro rozvoj infrastruktury obcí,“ doplnil Jakub Pánik.

Náměstek pro sociální věci Miloslav Čermák upozornil na novou publikaci s názvem „Určitě si poradíte“, která poskytuje užitečné rady a kontakty na instituce a služby z oblasti zdravotnictví a sociálních věcí Představil připravované projekty pro další programovací období čerpání peněz z EU a předal zprávu o schválených pravidlech pro poskytnutí financí na podporu sociálních služeb. 

V závěru setkání se díky přítomnosti ředitele krajské pobočky Úřadu práce Kamila Řezníčka rozpoutala zajímavá diskuze na téma poskytování souhlasu obcí k doplatkům a příspěvkům na bydlení či současnému stavu příspěvků na péči.
Za stránku zodpovídá Frimlová Věra Kořánová
Datum aktualizace 16. 9. 2015 - 10:40