Domů Aktuality Kraj pokračuje ve vážení nákladních aut a postihování dopravců

Kraj pokračuje ve vážení nákladních aut a postihování dopravců

​Řidiči nákladních vozů budou muset v nadcházejícím období počítat s kontrolním vážením na krajských silnicích. Vážení má odhalit přetížená vozidla a vést k postihu příslušných dopravců. Pro Karlovarský kraj jej provede firma Centrum služeb pro silniční dopravu.

​„Cílem je ochránit silnice ve vlastnictví Karlovarského kraje před jejich dalším poškozováním. Dopravci by měli s kontrolami počítat, což považuji za účinnou prevenci před častým zvykem nákladní auta přetěžovat. Snažíme se hlavně o prevenci, ne o pokutování za každou cenu,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Za každé přistižené přetížené vozidlo obdrží Centrum služeb pro silniční dopravu od Karlovarského kraje 3 tisíce korun. Vážení neprobíhá v pravidelných intervalech. Záleží na vytížení mobilní jednotky a hlavně na možnostech policie nebo celní správy. Jedině policie a celní správa mají zákonnou pravomoc zastavit auto, případně ho odklonit ke kontrolním vahám.

Od září 2012, kdy si po novele zákona o pozemních komunikacích začal kraj vážení nákladních aut objednávat, se podařilo zjistit celkem 173 přetížených vozidel. Všechny případy dostaly obce s rozšířenou působností k vyřízení a k uložení sankce. Zaplacení zmíněných správních deliktů by mělo do rozpočtu kraje přinést více než 4 miliony korun. Odhadovaná částka nemusí být přesná, protože obce mají na zahájení správního řízení dva roky a dopravci mohou podávat odvolání a domáhat se zrušení pokuty.  

Podle novely zákona získává 40 procent z každé pokuty vlastník silnice, 45 procent kraj a 15 procent obec s rozšířenou působností. Náhrady nákladů za vážení (6 tisíc korun za přetížené vozidlo) jsou příjmem toho, kdo vážení zajišťuje. Pevně je také stanovena pokuta 7 tisíc korun za každou započatou tunu přetížení.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 15. 9. 2015 - 12:16