Domů Aktuality ​Kraj pořídil tašky na tříděný odpad

​Kraj pořídil tašky na tříděný odpad

​Karlovarský kraj nakoupil od společnosti EKO-KOM tisíc barevných tašek určených pro sběr tříděného odpadu v domácnostech. Tašky se budou rozdávat za odměnu školám, neziskovým organizacím a občanům jako součást ekovýchovných programů nebo environmentálně zaměřených soutěží.

Tašky vyšly Karlovarský kraj na více jak 41 tisíc korun. Od této investice si jeho vedení slibuje zvýšení zájmu o třídění odpadu ze strany veřejnosti. „Chtěli bychom se přiblížit k loňskému celorepublikovému průměru, kdy se na jednoho obyvatele vysbíralo přes 40 kilogramů tříděného odpadu. V Karlovarském kraji to bylo 39,4 kilogramu,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Josef Hora. Zároveň upozornil na to, že tašky si mohou zakoupit také obce, které jsou zapojeny do systému společnosti EKO-KOM.

Jednotlivé tašky jsou barevně odlišeny tak, aby bylo třídění odpadů co nejjednodušší. Žluté jsou určeny na plasty, modré na papír a zelené na sklo. Pokud si lidé nejsou jistí, jak správně odpady třídit, stačí se podívat přímo na jednotlivé tašky. Podobně jako na samolepkách na barevných kontejnerech jsou také na nich zobrazeny jednotlivé druhy plastů, papíru a skla, které lze do nich vhazovat.

V letošním roce pak budou již po desáté vyhlašovány výsledky soutěže „Liga odpadů“, která je součástí společného projektu Karlovarského kraje a společnosti EKO – KOM. Ve sběru využitelných složek odpadu mezi sebou soutěží obce do 1000 obyvatel a obce nad 1000 obyvatel. Vítězové obou kategorií obdrží finanční odměnu ve výši 60 tisíc korun za 1. místo, 30 tisíc korun za 2. místo a 10 tisíc korun za 3. místo.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 10. 9. 2015 - 09:39