Domů Aktuality V oblasti Doupova by mohla vzniknout nová přehradní nádrž

V oblasti Doupova by mohla vzniknout nová přehradní nádrž

​Klimatické změny v posledních letech a nedávné období sucha vyvolaly řadu diskuzí o problému zadržování vody v krajině. Řešením pro náš region by mohlo být vybudování nové vodní nádrže v Hlubocké Pile na území Vojenského újezdu Hradiště. Na tiskové konferenci k jednání Rady kraje to uvedl hejtman Martin Havel.

​Záměr úzce souvisí s plány Ministerstva životního prostředí ČR, které připravuje strategii pro řešení dopadů sucha a nedostatku vody. „Projekt nové přehradní nádrže v Hlubocké Pile je na předních místech mezi akcemi, s nimiž se v republice počítá. Nádrž by pomohla řešit zadržování vody v krajině, a tedy zároveň ochranu proti povodním. Dále by sloužila k výrobě elektrické energie a především by tam mohli lidé z našeho kraje během stavby i provozu najít velký počet nových pracovních míst,“ uvedl hejtman.

Přehradní nádrž by se rozkládala na ploše okolo 67 hektarů. „Mělo by jít o významný vodní zdroj pro zásobování pitnou vodou, a to pro oblast Žatecka, ale i pro území Karlovarského kraje. Počítáme s tím, že by investorem mohla být energetická společnost spolu se státem a na financování by se podílel i kraj,“ dodal Martin Havel.

Povodí Ohře má dosud na celém svém území 24 přehrad. V Karlovarském kraji k nim patří například vodní díla Stanovice, Jesenice, Skalka nebo Podhora.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 9. 9. 2015 - 09:38