Domů Aktuality Lidé z hazlovské PATY vyměnili samotu za nové domky v Aši

Lidé z hazlovské PATY vyměnili samotu za nové domky v Aši

​Karlovarský kraj nechal vybudovat nové bydlení pro obyvatele Domova pro osoby se zdravotním postižením PATA Hazlov. Celkem 6 dětí a 12 dospělých klientů se během prázdnin přestěhovalo do moderních domků v Jiráskově ulici v Aši. Budou tak moci žít jako jejich vrstevníci mimo zdi ústavní péče.
Kraj tím završil další etapu transformace tohoto zařízení, na jejíž financování využil finanční prostředky z Integrovaného operačního programu. „V nových domcích bydlí celkem 18 lidí se zdravotním postižením, kteří potřebují nepřetržitou péči. Postupně se budou učit novým dovednostem a návykům pod vedením zkušených sociálních pracovníků. Všichni si zaslouží obrovský dík za to, jak zvládli náročné stěhování. Mou ambicí je dokončit přemístění všech klientů z PATY, proto máme připravených dalších pět žádostí o evropské finance, “ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák a dodal, že celkové náklady na realizaci této etapy projektu činily 31,7 milionu korun.


Do současnosti nechal Karlovarský kraj v první části projektu zrekonstruovat rodinný dům v Krásné, kde bydlí čtyři lidé a byt v Aši využívaný třemi klienty. Od ledna loňského roku je čtrnácti bývalým klientům hazlovské PATY poskytována služba chráněné bydlení v bytech v Aši a domku v Krásné a od loňského září, také patnácti klientům v nájemních bytech v Chebu.„ Nyní je ve třech domácnostech v Jiráskově ulici poskytována sociální služba Domov pro osoby se zdravotním postižením, která byla dříve zajišťována v budově bývalého kojeneckého ústavu v Neumannově ulici v Aši. Jedná se o službu pro dětské klienty a klienty s nejtěžším postižením a nejvyšší potřebnou mírou podpory. V nových domácnostech bydlíme teprve necelé dva týdny, tak je předčasné nějak významně hodnotit spokojenost s novým prostředím. Ale ze současných reakcí lze dovodit, že dobře připravený projekt a služba bude úspěšně fungovat,“ uvedl ředitel Domova pro osoby se zdravotním postižením PATA Hazlov Daniel Lindenberg.


Nové bydlení pro 18 klientů PATY Hazlov a průběh projektu transformace ocenil také starosta města Aš a náměstek hejtmana Karlovarského kraje Dalibor Blažek: „Jsem rád, že se město Aš aktivně zapojilo do projektu transformace Domova pro osoby se zdravotním postižením a že mohu konstatovat naplňování cílů, které Karlovarský kraj na začátku deklaroval. Na krásných nových domcích pro postižené děti i dospělé je vidět, že bylo od prvních čar projektu myšleno hlavně na budoucí uživatele. Domnívám se, že tak příjemné prostředí bezprostředně propojené s přírodou nemá na Ašsku obdobu.“
 

Celá zbývající část transformace zařízení PATA Hazlov bude realizována za podpory prostředků z EU v současném, nově zahájeném programovacím období. Příslušné zbývající žádosti o podporu chce Karlovarský kraj podat do Integrovaného regionálního operačního programu na podzim letošního roku.
 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 4. 9. 2015 - 14:43