Domů Aktuality Pražský hrad ožívá mezinárodním festivalem Architecture Week

Pražský hrad ožívá mezinárodním festivalem Architecture Week

​Milovníci architektonických skvostů mají jedinečnou příležitost seznámit se s unikátním souborem toho nejzajímavějšího, co charakterizuje české regiony. Kromě výstavy „Památky mého kraje“, která probíhá v Jiřském klášteře, je pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program. Na své si přijdou i ti nejmenší.

​Výstava „Památky mého kraje“, v rámci které je k vidění přes 120 různých exponátů a kolem 600 fotografií, je otevřena každý den od pondělí do neděle od 10:00 do 18:00 hodin. Nechybí ani prezentace Karlovarského kraje, která nabízí například pohled na model zámku v Sokolově. Mimo to bude v prostorách Jiřského kláštera probíhat dalších třináct výstav, prostřednictvím nichž návštěvníci poznají historii i architekturu ostatních zemí světa. Festival doplní řada doprovodných akcí po celé Praze. Lidé se mohou těšit na výstavy, přednášky, vernisáže a procházky za architekturou. Festival potrvá až do 18. října.

V doprovodném programu zaujímá již potřetí významné místo mezinárodní výtvarně-architektonický projekt „Hravý architekt“, který je určený žákům 3. a 4. tříd základních škol. Díky projektu se děti seznámí s profesí a prací architektů, historií architektury, rozšíří si své dějepisné i zeměpisné znalosti a začnou více vnímat prostředí, v němž se každý den pohybují. Nejpovedenější dětské výtvarné práce na téma „Památky mého kraje a mé země“ jsou vystaveny v samostatné expozici v Rožmberském paláci na Pražském hradě.

Ve čtvrtek 10. září v 15:00 hodin se v Jiřském klášteře uskuteční tisková konference a křest knihy vydané u příležitosti 15. výročí existence krajů. Zúčastní se ho předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek a ostatní hejtmani. Především odborné veřejnosti a zástupcům krajů a měst je pak určena konference na téma Strategie financování obnovy nemovitých kulturních památek. Ta proběhne ve středu 30. září v Rezidenci primátorky hlavního města Prahy. Více informací o festivalu najdou zájemci na jeho internetových stránkách.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 27. 8. 2015 - 09:46