Domů Aktuality Hlasujte v anketě Památky děkují

Hlasujte v anketě Památky děkují

​Cena památkového ústavu Patrimonium pro futuro letos přináší novinku. Veřejnost může hlasovat pro jeden z dvaceti sedmi nominovaných projektů věnovaných obnově památek či prezentaci kulturního dědictví.  Podpořit můžete i kandidáty z Karlovarského kraje.

Náš region zde reprezentují dva projekty. Tím prvním je restaurování nástěnných maleb v opatském bytě kláštera premonstrátů v Teplé. Práce zde byly dokončeny po dvou letech a jejich výsledkem je obnova původního honosného interiéru, ve kterém se kdysi snoubila funkce reprezentativní s obytnou. Malby z období kolem roku 1816 oživila Kristina Maršíková Málková s týmem šikovných restaurátorů.

O přízeň veřejnosti se uchází také publikace Sokolovsko – umění, památky a umělci do roku 1945 od Vladimíra Prokopa a Lukáše Smoly. Dvousvazkové dílo je výsledkem několikaleté práce obou autorů, kteří jsou zkušenými badateli v oboru regionální historie. Čtenáři v knize najdou přes 4 580 obrazových příloh, z toho určité množství pochází ze soukromých sbírek vytvářených celá desetiletí. Nechybí ukázky sakrálních staveb a jejich interiérů, židovských památek, významných soch, mariánských sloupů, kamenných křížů, tvrzí, hradů, zámků a panských sídel.

Oba projekty můžete podpořit do konce srpna na webových stránkách Národního památkového ústavu. Pod jejich stručnou charakteristikou je umístěno červené tlačítko, na které stačí kliknout. Vítěz bude znám 15. září, kdy proběhne slavnostní vyhlášení a předávání cen v kostele sv. Floriána v Ústí nad Labem – Krásném Březně.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 20. 8. 2015 - 10:34