Domů Aktuality Lidé v kraji tříděním elektra výrazně šetří životní prostředí

Lidé v kraji tříděním elektra výrazně šetří životní prostředí

​Snaha obyvatel recyklovat staré a nepoužívané elektrospotřebiče se v Karlovarském kraji už několik let vyplácí. Loni lidé odevzdali k recyklaci 9 608 televizí, 2 310 monitorů a 141 805 kg drobného elektra.


 Kraj obdržel certifikát společnosti ASEKOL vypovídající nejen o přínosech třídění televizí a počítačových monitorů, ale také o významu sběru drobných spotřebičů.
Díky tzv. environmentálnímu vyúčtování ASEKOLu lze nyní přesně vyčíslit, jak se daří šetřit ekosystém Země. Je také známo, o jaké množství se snížila produkce skleníkových plynů nebo nebezpečného odpadu. „Spolupráce se společností ASEKOL je důležitá především proto, že má kraj přesnou představu o množství vytříděných elektrospotřebičů a o tom, že je třeba obyvatele regionu i nadále v třídění podporovat. Na aktivity spojené s podporou třídění elektrospotřebičů Karlovarský kraj ročně vynaloží 100 tisíc korun. V současnosti jsme před podpisem smlouvy o pokračování naší spolupráce,“ uvedl krajský radní Josef Hora.

Z Certifikátu environmentálního vyúčtování společnosti ASEKOL vyplývá, že občané našeho kraje v loňském roce vytřídili 9 608 televizí, 2 310 monitorů a 141 805 kg drobných spotřebičů. Tím se uspořilo 5 288 MWh elektřiny, 279 108 litrů ropy, 22 507 m3 vody a 182 tun primárních surovin. Navíc se snížily emise skleníkových plynů o 1 129 tun CO2 ekv., a produkce nebezpečných odpadů o 4 464 tun.

Výsledek studie jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrozařízení, i těch nejmenších, má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Podle dat společnosti ASEKOL recyklace běžných 100 televizorů uspoří spotřebu elektrické energie pro domácnost až na 4 roky, nebo ušetří přibližně 400 litrů ropy potřebných k sedmi cestám do Chorvatska. Pozitivní zprávou pro uživatele počítačů také je, že odevzdání 10 vysloužilých monitorů ušetří spotřebu energie potřebnou pro chod notebooku po dobu necelých 5 let.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 14. 8. 2015 - 12:33