Domů Aktuality Kraj chce, aby o rozmístění reklamních poutačů rozhodovaly obce

Kraj chce, aby o rozmístění reklamních poutačů rozhodovaly obce

​S další zákonodárnou iniciativou přichází Karlovarský kraj. Navrhne změnu zákona o pozemních komunikacích tak, aby města a obce mohly samy rozhodovat o rozmístění reklamních poutačů u silnic ve svém zastavěném území (intravilánu).

Policie České republiky, která se k instalaci reklamních zařízení pro potřeby silničního správního úřadu vyjadřuje, totiž v poslední době kvůli ochraně řidičů zavedla absolutní regulaci. Prakticky podél všech silnic zakazuje nejen nové billboardy a bannery, ale zamítá i žádosti o obnovení povolení  existujících starších reklam.

To přináší nejistotu pro podnikatele i pro města a obce, protože rozpočty radnic jsou na příjmy z reklamy navázané. Problém navíc nepříjemně zasahuje i do propagace kulturních, sportovních, společenských či charitativních akcí, které města a obce také zveřejňují na reklamních zařízeních.

Státní správě by zůstalo rozhodování o umísťování poutačů u dálnic a všech silnic mimo zastavěná území měst a obcí (v extravilánech).

„Návrh novely zákona předložíme po dohodě s městy. Na potíže upozornil například Sokolov a Cheb. Jsem přesvědčen, že po vzoru některých evropských zemí by o umísťování reklam v blízkosti komunikací v intravilánech měla rozhodovat místní samospráva. Ta by díky navrhované změně mohla účinně regulovat vzhled měst a obcí s ohledem na urbanistický a architektonický charakter prostředí,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Doplněním textu zákona nechce Karlovarský kraj obcházet stanovisko Policie České republiky. Naopak by změna vedla k zjednodušení administrativy, protože radnice by v součinnosti s policií vydávaly nařízení k regulaci reklamy pro území celého města nebo obce. Nařízení by vymezilo místa, kde je umísťování reklamních zařízení striktně nebo podmíněně zakázáno.

Zákonodárnou iniciativu schválila Rada Karlovarského kraje a pokud tentýž názor bude mít na svém zářijovém zasedání i krajské zastupiltestvo, návrh novely zákona poputuje do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 12. 8. 2015 - 09:10