Domů Aktuality Karlovarský kraj se představí na Pražském hradě

Karlovarský kraj se představí na Pražském hradě

​V letošním roce se už podeváté koná mezinárodní festival Architecture Week Praha. Každý, kdo navštíví během následujících měsíců Jiřský klášter, si bude moci prohlédnout největší architektonické skvosty Karlovarského kraje. K vidění budou i ukázky umění.

Festival, který připravuje společnost Czech Architecture Week ve spolupráci se Správou Pražského hradu, bude probíhat od 17. srpna do 18. října. V souvislosti s tím, že letos kraje slaví patnáct let od svého založení, si organizátoři pro návštěvníky připravili výstavu s názvem „Památky mého kraje“. Síla expozice bude spočívat v tom, že zde bude představeno to nejlepší z regionů. Jak přiblížil ředitel festivalu Petr Ivanov, celkem bude pro tuto výstavu zapůjčeno přes 120 různých exponátů.

Jak bude vypadat prezentace Karlovarského kraje, prozradil hlavní kurátor výstavy Miroslav Řepa. „V expozici Karlovarského kraje bude k vidění model vily Becher, nejvýraznější stavby, která uzavírá před první světovou válkou slavnou karlovarskou vilovou čtvrť Westend. Historická architektura bude zastoupena modelem zámku Sokolov s bohatou stavební historií díky řadě oprav a přestaveb po jeho rozsáhlém poškození a vypálení. Poslední úpravy zámku byly provedeny rodinou Nosticů ve druhé polovině 19. století. Dnes je zámek sídlem Muzea Sokolov. Karlovarský kraj je znám, mimo jiné, výrobou špičkového porcelánu, proto v jeho expozici nebude chybět ukázka porcelánu - 95 centimetrů vysokého džbánu, pocházejícího z roku 1873, s bohatým neorenesančním reliéfem na téma vítězství vína dle návrhu Franze Widnmanna. Výtvarné umění spjaté s Karlovarským krajem bude zastoupeno obrazem z roku 1935 Zima v Karlových Varech, jehož autorem je Václav Rabas,“ uvedl Řepa.

Součástí expozice Karlovarského kraje bude také mozaika z dobových fotografií historických památek a současných fotografií zajímavých architektonických objektů a měst z pohledu cestovního ruchu. Výrazné zastoupení v expozici budou mít nejen lázeňská města a jednotlivé lázeňské objekty, ale i řada historických a církevních staveb. Jedná se například o Klášter premonstrátů v Teplé nebo Státní hrad a zámek Bečov.

Kromě toho se návštěvníci festivalu mohou těšit na řadu doprovodných akcí po celé Praze. Probíhat bude například unikátní prezentace UNESCO k 70. výročí jeho založení. Ve spolupráci s ambasádami budou v Jiřském klášteře prezentovány také architektonické památky z dalších 31 států světa. Především odborné veřejnosti a zástupcům krajů a měst je pak určena mezinárodní odborná konference na téma Strategie financování obnovy nemovitých kulturních památek. Více informací o festivalu najdou zájemci na jeho internetových stránkách.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 29. 7. 2015 - 15:28