Domů Aktuality Za účasti premiéra se opět jednalo o R6

Za účasti premiéra se opět jednalo o R6

​Výstavba rychlostní silnice R6 a především směny pozemků na trase komunikace byly hlavním tématem jednání premiéra Bohuslava Sobotky se starosty obcí a představiteli Karlovarského kraje. Setkání iniciovala poslankyně Parlamentu ČR Markéta Wernerová a účastnil se jej rovněž ministr dopravy Dan Ťok.

Diskutovalo se o nefungujícím systému směny pozemků potřebných pro výstavbu silnice mezi jednotlivými zainteresovanými institucemi, tedy mezi Ředitelstvím silnic a dálnic, Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových a Pozemkovým fondem ČR. „V této věci se více než tři čtvrtě roku snažím vyvíjet tlak na ministerstvo dopravy, aby našlo řešení a dokázalo jej zrealizovat,“ uvedla Markéta Wernerová, podle níž váznoucí směny pozemků brzdí přípravu výstavby dalších úseků R6. Ministr dopravy přislíbil zefektivnit proces směny a informovat o tom všechny účastníky setkání.

Starostové obcí nacházejících se v blízkosti trasy rychlostní silnice zase upozornili na problém neustále se měnících cen za výkupy pozemků. „Navrhli ministrovi dopravy, aby ceny stabilizoval, což by mohlo majitele pozemků motivovat k prodeji. Ministr přislíbil, že se zasadí o novelizaci legislativy, která by umožnila cenu zafixovat,“ vysvětlila Markéta Wernerová.

Náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik otevřeně kritizoval termíny přípravných prací pro výstavbu dalších úseků R6. Upozornil na obrovskou prodlevu v letech 2016-2029 a požadoval zkrácení terminu pro přípravné práce a následnou realizaci staveb v kratších časech. „Na základě naší diskuze premiér upřesnil, že se v příštím roce počítá se zahájením stavby hned tří úseků R6. Jeho slova potvrdil i ministr dopravy,“ doplnil Jakub Pánik.

Závěrem premiér Bohuslav Sobotka deklaroval, že rychlostní komunikace R6  zůstává jednou z vládních priorit a on sám osobně dohlédne na plnění kroků, o nichž se na jednání diskutovalo. „Pro náš kraj je velmi důležité, že R6 patří mezi vládní priority. Na její dostavbě závisí zájem domácích i zahraničních investorů, kteří by mohli směřovat své aktivity do našeho regionu, ale nedokončená infrastruktura brzdí tyto plány. S tím souvisí i možnost vzniku nových pracovních míst, která nutně potřebujeme. Rozhodně nepolevíme v apelu na centrální orgány a budeme se snažit dostavbu pro nás životně důležité silnice urychlit,“ zdůraznil hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

V příštím roce by se měl začít stavět úsek R6 z Nového Strašecí do Řevničova, obchvat Řevničova a obchvat Lubence. Celková délka těchto tří částí  je okolo 19 kilometrů.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 16. 7. 2015 - 11:52