Domů Aktuality Děti malovaly obrázky vynálezů

Děti malovaly obrázky vynálezů

​Hejtman Karlovarského kraje Martin Havel vyhlásil před prázdninami výtvarnou soutěž pro děti a mládež na téma „Vynálezy, které změnily svět“. Celkem se sešlo 107 prací. Vybrat ty nejlepší proto nebylo vůbec jednoduché.


Do výtvarné soutěže se děti mohly hlásit od 1. května do 30. června. Jejich úkolem bylo namalovat některý z vynálezů, o kterém se domnívají, že zásadním způsobem ovlivnil dějiny lidstva. Soutěžit mohli jak jednotlivci, tak i kolektivy. Jedinou podmínkou bylo, aby práce nepřesahovaly formát A3. O tom, že děti téma zaujalo, svědčí fakt, že na adresu Krajského úřadu Karlovarského kraje dorazilo celkem 107 prací. Mezi nimi dominovaly obrázky automobilů, lokomotiv, telefonů, počítačů či robotů. Nechyběly ani takové vynálezy, jako například žárovka, kontaktní čočky nebo dokonce silonky. Nejčastěji děti malovaly vodovkami, temperami a suchými pastely.

„Téma se ukázalo jako velmi inspirativní. Bylo vidět, že se nad ním děti zamýšlely, a to i leckdy velmi originálním způsobem. Hodnocení bylo náročné, protože se posuzovala jak ta obsahová, tak i ta vizuální, výtvarná stránka,“ uvedl ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec, který stejně jako v minulých letech pomáhal s hodnocením.

Autoři vítězných obrázků se mohou těšit na pěkné ceny v podobě mobilních telefonů, MP3 přehrávačů či šeků na dopravu na výlet. Slavnostní vyhlášení výsledků spolu s předáním cen proběhne na podzim tohoto roku.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 2. 7. 2015 - 12:29