Domů Aktuality Hejtmani jednali s vládou o státním rozpočtu na rok 2016

Hejtmani jednali s vládou o státním rozpočtu na rok 2016

​Vládní kabinet Bohuslava Sobotky se v polovině týdne setkal s představiteli Asociace krajů ČR (AK ČR). Hlavním bodem jednání byl návrh státního rozpočtu na rok 2016 a aktuání bezpečnostní situace v souvislosti s přílivem imigrantů do Evropy.

Ministr financí Andrej Babiš hejtmany požádal o souhlas s odkladem vládou již schválené novely zákona o rozpočtovém určení daní (RUD), která vrací koeficient prostředků pro kraje z celkově vybraného DPH od „kalouskových“ 7,86 procenta zpět na úroveň 8,92 procenta.  „Hejtmani trvají na původní, vládou schválené novele rozpočtového určení daní,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání Michal Hašek, předseda Rady AK ČR. Zástupci krajů poukázali na skutečnost, že s odkladem novely RUD souhlasili již na rok 2015 a v současné době jim tyto peníze v rozpočtech scházejí na zajištění služeb občanům krajů v oblasti sociálních věcí, zdravotnictví či školství.

Hejtman Karlovarského kraje Martin Havel, který je předsedou komise asociace pro oblast školství, vznesl podobně jako ostatní gestoři požadavky za jednotlivé kraje. „Musím konstatovat, že jsme se naprosto shodli s novou ministryní školství Kateřinou Valachovou především na tom, že je potřeba navýšit rozpočet resortu v oblasti inkluze, integrace zdravotně postižených žáků, ale také co se týče meziročního nárůstu výkonů. Týká se to i oblasti odměňování pedagogických a nepedagogických pracovníků,“ upřesnil hejtman.

Hejtmani s vládou také mluvili o současné vlně imigrantů směřující do Evropy, s níž je spojeno značné bezpečnostní riziko. Od vlády chtěli slyšet, jakým způsobem bude kabinet přistupovat k zajištění bezpečnosti občanů krajů a jaké dopady bude mít realizace bezpečnostních opatření. Rada AK ČR chce po vládě nejen bezpečnostní záruky, ale nabízí rovněž spolupráci například v oblasti monitorování pohybu imigrantů po území České republiky.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 2. 7. 2015 - 13:09