Domů Aktuality V Královské mincovně Jáchymov proběhne přednáškový večer

V Královské mincovně Jáchymov proběhne přednáškový večer

​Karlovarský kraj ve spolupráci s partnery připravil na pátek 3. července přednáškový večer, který se uskuteční v rámci Česko-německé nominace Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/Erzgebirge k zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

V prostorách Královské mincovny v Jáchymově​ budou moci návštěvníci od 17 hodin vyslechnout přednášku z cyklu „Krušné hory – malé pohoří světového významu“ věnovanou vzpomínce na kapucínský klášter Mariánská. Přednáškový večer, který doprovodí také tematická výstava, je součástí vzpomínkové akce s názvem „Pouť na Mariánskou“, která se uskuteční u příležitosti 250. Výročí dokončení kapucínského kláštera Mariánská a 50. Výročí jeho demolice.

V lednu minulého roku byl předložen k posouzení společný návrh Česko-německé nominace Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/Erzgebirge na zápis do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Během celého letošního roku bude probíhat přísné hodnocení spojené s návštěvami hodnotitelů v nominovaných oblastích. Výsledky, zdali bude „Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří“ zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO bychom mohli znát již v polovině příštího roku. 

Seznam světového dědictví UNESCO v současnosti zahrnuje 1007 lokalit, z nichž pouze 31 je přeshraničních. Zápis na něj je jedinečnou šancí, jak region přiblížit lidem na celém světě a dát mu tak nové impulzy pro jeho další rozvoj. Další informace najdete na internetových stránkách Montanregionu Krušné hory – Erzgebirge.
Za stránku zodpovídá Frimlová Věra Kořánová
Datum aktualizace 30. 6. 2015 - 13:59