Domů Aktuality Čtrnáct tun odpadků posbírali silničáři podél cest v kraji

Čtrnáct tun odpadků posbírali silničáři podél cest v kraji

​Neuvěřitelných čtrnáct tun odpadků nasbírali silničáři při tradičním jarním úklidu v příkopech a podél komunikací v celém regionu. Zaměstnanci Údržby silnic Karlovarského kraje, a. s. našli a zlikvidovali na pět tun komunálního odpadu, tři tuny objemného odpadu, pět tun pneumatik a tunu plastů.

Nepotřebné věci nelegálně vyhazují u silnic nezodpovědní lidé, ale také některé firmy ve snaze ušetřit za popelnice a kontejnery. „Často jsou původcem odpadů občané ze sousedního Německa, kteří k nám nepořádek vozí cíleně. Odhalení pachatelů bývá obtížné a spíš výjimečné. Proto byla už v minulosti uzavřena i různá odpočívadla u silnic. Lákají totiž k vytvoření nelegální skládky. Mnohdy nepomůže ani uzavření odpočívadla závorou. Pachatel složí odpad před závoru nebo si jako u obce Boučí na Sokolovsku na závoru nainstaluje vlastní zámek,“ poznamenal místopředseda představenstva Údržby silnic Karlovarského kraje Michal Riško.

Údržba silnic naráží opakovaně na nelegálně se tvořící skládky pneumatik, z nichž se dá vyčíst, že se gum zbavuje některý z pneuservisů. Případ se řeší ve spolupráci s obcí Těšovice i za pomoci fotopastí. Nádoby s nebezpečnými chemikáliemi ležely u silnic poblíž Lázní Kynžvart a u obce Německý Chloumek. 

Lidé přitom mohou k odevzdání objemnějšího odpadu využít sběrných dvorů ve městech a obcích. Ty mívají některá omezení. Bezplatně sem mohou ukládat odpad obvykle pouze místní občané (předkládá se občanský průkaz), nebo existuje určitá hmotnostní hranice. Ne všechny odpady zde lze odevzdat zdarma – například za pneumatiky se běžně platí 30 korun za kus.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 6. 2015 - 14:28