Domů Aktuality Staří lidé končí v domovech pro seniory často zbytečně

Staří lidé končí v domovech pro seniory často zbytečně

​Často zbytečně končí v léčebnách a v domovech pro seniory stovky nemocných a nesoběstačných starých lidí, kteří už se o sebe nezvládnou postarat a čas na ně nemají ani jejich příbuzní. Mnohdy žádají o umístění do ústavu jen proto, že nemají tušení o nabídce pečovatelské služby - profesionálů působících v terénu.
​Pečovatelé pomáhají důchodcům, aby mohli zůstat co nejdéle doma, v kruhu svých blízkých. Neprávem jsou někdy vnímáni jako ti, kteří zajišťují jen rozvoz obědů, nákup nebo úklid domácnosti.

"Podle zákona o sociálních službách nabízí pečovatelská služba mnohem víc. Aby mohl senior zůstat ve svém domácím prostředí, když je odkázán na pomoc jiných. Optimální je zkombinovat pečovatelskou službu s domácí zdravotní péčí (home care), která je v našem kraji rovněž poměrně dobře dostupná a rozvinutá. Dále se dá péče o seniora v jeho domácnosti kombinovat se starostlivostí rodiny, a to zejména v noci,“ doporučuje náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Miloslav Čermák. Podle něho je třeba pokračovat v tom, aby se pečovatelská služba postupně přizpůsobovala konkrétním požadavkům klientů. Tedy aby například pracovala do večerních hodin a více se soustředila na konkrétní úkony v péči o seniory.

Karlovarský kraj schválil už v roce 2006 záměr rozvoje sociálních služeb, podle kterého budou do domovů pro seniory zřizovaných krajem přijímáni jen klienti, kteří vyžadují celodenní odbornou péči  a jsou těžce nebo úplně odkázáni na závislí na pomoci pečovatelů. Kraj proto stanovil ve svých strategických dokumentech jako svou prioritu právě podporu rozvoje terénních sociálních služeb, zejména pečovatelské služby, která je schopna zajistit péči o seniora v jeho domácnosti v poměrně širokém rozsahu činností.

Pečovatelská služba byla při udělování dotací na rok 2015 zařazena mezi služby s vysokou prioritou. Celkem bylo na její zajištění na území Karlovarského kraje v roce 2015 poskytnuto ze státního rozpočtu a z rozpočtu kraje přes 27 milionů korun. Pečovatelskou službu v regionu zajišťuje celkem 20 organizací.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 6. 2015 - 09:49