Domů Aktuality Stanovisko obcí k doplatku na bydlení už nebude závazné

Stanovisko obcí k doplatku na bydlení už nebude závazné

​Velkou diskuzi především mezi starosty měst a obcí před časem vyvolala změna zákona o pomoci v hmotné nouzi. Na základě toho se součástí zákona stal institut "souhlasu obce" v případě posuzování nároku na doplatek na bydlení u žadatelů, kteří bydlí v ubytovnách na území obcí.
​Kvůli nesouhlasu obcí s doplatkem by tisícům lidí hrozilo, že nebudou mít kde bydlet. Ministr vnitra Milan Chovanec však změnil původní stanovisko a souhlas obce už nebude závazným podkladem pro Úřad práce, který o přiznání doplatku na bydlení rozhoduje. Po včerejším jednání Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny ČR o tom informoval místopředseda Komise pro sociální záležitosti Rady Asociace krajů Miloslav Čermák, jenž je zároveň náměstkem hejtmana Karlovarského kraje.

Ve výboru o problematice institutu souhlasu obcí jednala veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, zástupci ministerstva vnitra, práce a sociálních věcí, Svazu měst a obcí nebo Asociace krajů ČR. „Obratem jsem odeslal veškeré informace starostům obcí v našem regionu, aby věděli, k jakým změnám došlo,“ uvedl Miloslav Čermák. Podle něj je změna stanoviska ministra vnitra pozitivním signálem i pro Krajský úřad Karlovarského kraje, neboť ten již nebude adresátem pro případná odvolání proti závazným stanoviskům obcí ze strany žadatelů o doplatek na bydlení.

O změně stanoviska informoval dopisem také přímo ministr Milan Chovanec ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou.  Právě ta jej původně požádala, aby pravidla vyplácení doplatku opětovně posoudil.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 6. 2015 - 08:07