Domů Aktuality ​O titul Vesnice roku usiluje 16 obcí z regionu

​O titul Vesnice roku usiluje 16 obcí z regionu

​V letošním roce se koná v pořadí již 21. ročník oblíbené soutěže Vesnice roku. Kdo se stane vítězem krajského kola a bude se moci pyšnit prestižním titulem, bude známo v srpnu, kdy proběhne slavnostní vyhlášení výsledků.

Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo zemědělství ČR, Svaz měst a obcí ČR a Spolek pro obnovu venkova ČR. Do soutěžního klání se mohou hlásit všechny obce vesnického charakteru, které mají maximálně 7 500 obyvatel a jež disponují vlastním strategickým dokumentem zabývajícím se rozvojem obce. „Smyslem soutěže je snaha povzbudit venkovské obyvatele k aktivní účasti na rozvoji svého domova a zároveň ukázat, co všechno se jim daří realizovat. Soutěž nabízí ideální příležitost k tomu, aby se jednotlivé obce předvedly široké veřejnosti,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Všechny přihlášené obce jsou nejprve posuzovány v krajském kole, v rámci kterého absolvují návštěvu hodnotitelské komise. V té zasedají nejenom zástupci organizátorů, ale také například starostové vítězných obcí z uplynulých let. Na základě počtu přihlášených obcí hodnotitelská komise uděluje kromě barevných stuh také diplomy, mimořádná ocenění, čestná uznání a zvláštní ocenění. Se stuhami je pak spojená i finanční odměna.

Z Chebska se letos do soutěžního klání zapojilo celkem pět obcí, a sice Krásná, Poustka, Valy, Drmoul a Ovesné Kladruby. Z Karlovarska se o titul uchází Andělská Hora, Krásné Údolí, Nové Hamry, Smolné Pece, Horní Blatná, Sadov, Hroznětín, Děpoltovice a Otročín a ze Sokolovska Dolní Rychnov a Lomnice. Slavnostní vyhlášení výsledků krajského kola je naplánováno na srpen tohoto roku.

Nositel Zlaté stuhy, který bude oprávněn užívat titul Vesnice Karlovarského kraje roku 2015, pak postupuje do celostátního kola. Vyhlášení výsledků celostátního kola se uskuteční 19. září v Luhačovicích. Vítěz celostátního kola se zároveň zúčastní soutěže Evropské pracovní společnosti pro rozvoj venkova a obnovu vesnice.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 19. 6. 2015 - 12:51