Domů Aktuality U kulatého stolu se řešil rozvoj železniční dopravy v kraji

U kulatého stolu se řešil rozvoj železniční dopravy v kraji

​Výstavba Horního nádraží v Karlových Varech, modernizace nástupišť v Chebu nebo elektrifikace železniční trati do Norimberku – to byla hlavní témata, o kterých se hovořilo na dnešním jednání představitelů Karlovarského kraje se zástupci Českých drah (ČD) a Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Jedním z úvodních bodů společné diskuse byla dlouhá léta odkládaná rekonstrukce karlovarského Horního nádraží. Zatímco SŽDC zajistí výstavbu nové nádražní budovy, město se postará o vybudování lávky přes kolejiště a úpravu okolních prostor. „Slavnostní zahájení stavby, kterou bude provádět společnost Skanska, se uskuteční 15. června. Předpokládáme, že budeme hotovi do konce února příštího roku. V návaznosti na to pak bude ještě probíhat rekonstrukce kolejiště, nástupišť, podchodů apod.,“ upřesnil náměstek generálního ředitele SŽDC pro modernizaci dráhy Mojmír Nejezchleb.

U kulatého stolu se rovněž probírala modernizace nástupišť na nádraží v Chebu. SŽDC v současné době zpracovává projektový záměr, přičemž s přestavbou by se mělo začít v polovině roku 2017. V souvislosti s chebským nádražím se mluvilo i o elektrifikaci trati do Norimberku, která by umožňovala rychlejší, pohodlnější a intenzivnější přepravu. „Ačkoliv bavorské orgány elektrifikaci podporují, spolková vláda není jednoznačně nakloněna tomuto řešení. O problematice jsme již informovali premiéra Bohuslava Sobotku, který přislíbil, že to bude jedním z bodů společného jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

Zástupci SŽDC rovněž hovořili o plánovaných výlukách na turisticky oblíbené trati mezi Karlovými Vary a Mariánskými Lázněmi. Opravy železnice zde budou probíhat až do konce tohoto roku. „V této souvislosti bych chtěl poprosit o lepší informovanost cestujících, tak aby o probíhajících výlukách věděli a mohli dopředu počítat s případnými komplikacemi,“ řekl Jakub Pánik.

Všechny tři strany na jednání ještě řešily například dokončení rekonstrukce nádražních prostor v Sokolově, znovuobnovení provozu mezi Aší a Selbem nebo revitalizaci stanic a zastávek na trati z Karlových Varů do Johanngeorgenstadtu. „Jsem rád, že se podařilo toto setkání uskutečnit, protože je lepší si sednout ke kulatému stolu a o problémech diskutovat, než si jen dopisovat. Je podstatné si uvědomit, že Karlovarský kraj se stává vyhledávaným turistickým cílem, úspěšně se zde rozrůstají průmyslové zóny, a proto by měla být rozvoji železniční dopravy v regionu věnována patřičná pozornost,“ dodal Jakub Pánik.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 5. 6. 2015 - 09:33