Domů Aktuality Krajské dálniční známce dali poslanci další šanci

Krajské dálniční známce dali poslanci další šanci

​Hospodářský výbor sněmovny projednal v tomto týdnu zákonodárnou iniciativu Karlovarského kraje zaměřenou na zavedení krajské dálniční známky.
Členové výboru nakonec neschválil návrh na zamítnutí předkládané novely zákona o pozemních komunikacích. Krajská dálniční známka má tedy stále šanci.
​Po bouřlivé diskuzi výbor přijal usnesení o přerušení projednávání a do dalšího jednání výboru 24. června uložil předkladateli, tedy Karlovarskému kraji, a ministerstvu dopravy dopracování návrhu ve stanoveném harmonogramu. „Jsem rád, že jsme dostali možnost přesvědčit poslance hospodářského výboru o přínosu našeho návrhu. Věřím, že i naše vystoupení přispělo k tomu, že poslanci návrh nezamítli a umožnili nám případně nalézt se zástupci ministerstva dopravy kompromisní řešení,“ uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák, který kraj na zasedání zastupoval a návrh obhajoval. V diskusi se objevily i návrhy na nezpoplatnění těch úseků rychlostních komunikací, které nahradily původní silnici 1. třídy, a jejichž objízdné trasy vedou po silnicích nižších tříd a po místních komunikacích.

Krajská dálniční známka je z pohledu Karlovarského kraje systémovou variantou poplatku, jež by doplnila celoroční kupon, poplatek na měsíc a deset dní. „Pro řidiče je to alternativa, která by jim dala možnost při použití izolované části zpoplatněné sítě v některém z krajů zaplatit 300 korun namísto současného kuponu za 1500 korun,“ uzavřel náměstek hejtmana Miloslav Čermák.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 4. 6. 2015 - 10:52