Domů Aktuality Krajská tripartita pokračuje dál ve své činnosti

Krajská tripartita pokračuje dál ve své činnosti

​Rada hospodářské a sociální dohody Karlovarského kraje (RHSD KK) se v pondělí 25. května sešla na své 11. mimořádné plenární schůzi, aby znovu obnovila svou činnost a v třístranném dialogu mezi zaměstnavateli, odbory a zástupci vedení kraje a diskutovala o jeho aktuálních problémech. 

Před zahájením jednání byl členům Rady představen nový předseda a hejtman Karlovarského kraje Martin Havel. „Jsem rád, že krajská tripartita funguje, znát názory a potřeby našich partnerů je důležité pro další směřování rozvoje kraje,“ řekl na úvod nový předseda Martin Havel. Po delegování nových zástupců jednotlivých partnerů se krajská tripartita věnovala současnému stavu zaměstnanosti v regionu, tématu krajské dálniční známky nebo rozšíření působnosti vládního zmocněnce pro Moravskoslezský a Ústecký kraj i na Karlovarský kraj, konkrétně na region Sokolovska.  Další oblastí pro diskuzi byla také finanční podpora vzniku průmyslových zón ze strany státu.

Tripartita přivítala, že zákonodárná iniciativa Karlovarského kraje v podobě návrhu novely zákona o pozemních komunikacích, na jejímž základě by měla být zavedena krajská dálniční známka, prošla v Poslanecké sněmovně PČR prvním čtením a má tak nadále šanci na přijetí. „Chtěl bych připomenout, že první myšlenka krajské dálniční známky vznikla na půdě krajské tripartity. Proto jsme dnes požádali všechny poslance a senátory zvolené za Karlovarský kraj, aby se v další části legislativního procesu zasadili o přijetí tohoto návrhu, a hlavně pak o prosazení vzniku krajské dálniční známky,“ dodal člen předsednictva RHSD KK a náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

Dalším důležitým projednávaným tématem bylo rozšíření působnosti vládního zmocněnce pro Moravskoslezský a Ústecký kraj. Ten sice s Karlovarským krajem i krajskou tripartitou již spolupracuje, ale zatím bez oficiálního pověření, které v podobě usnesení přislíbila vláda. Do doby oficiálního pověření se vládní zmocněnec zatím nemůže Karlovarskému kraji a především Sokolovsku jako strukturálně postiženému regionu věnovat naplno.  Krajská tripartita proto pověřila svého předsedu Martina Havla a náměstka hejtmana Miloslava Čermáka, aby napsali dopisy předsedovi vlády, ve kterých ho požádají o naplnění tohoto slibu.

Pro kraj neméně důležitá je i finanční podpora vzniku průmyslových zón. Na základě přijetí novely zákona o investičních pobídkách se otvírá možnost poskytovat u vybraných zón pobídku ve výši 300  tisíc korun na jedno pracovní místo. Krajská tripartita svým usnesením opět požádala poslance a senátory zvolené za Karlovarský kraj, aby udělali maximum pro získání těchto prostředků do Karlovarského kraje, napříkklad na Sokolovsko, kde funkční průmyslové zóny citelně chybí.
Za stránku zodpovídá Frimlová Věra Kořánová
Datum aktualizace 25. 5. 2015 - 16:12