Domů Aktuality Na Toužimsku funguje nové centrum sociálních služeb

Na Toužimsku funguje nové centrum sociálních služeb

​V Dobré Vodě bylo včera slavnostně otevřeno komunitní centrum obecně prospěšné společnosti Český západ. Akce, na kterou dorazilo okolo 130  hostů, se účastnila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák.

Projekt na vybudování centra připravili trapisté z nedalekého kláštera Nový Dvůr. Objekt, který bude provozovat obecně prospěšná společnost Český západ, nabídne obyvatelům sociálně vyloučených lokalit například plně vybavený multifunkční sál, truhlářskou a keramickou dílnu či hovornu. Celkové náklady na jeho rekonstrukci se vyšplhaly do výše zhruba 17 milionů korun.

Slavnostní pásku přestřihla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová spolu s biskupem Františkem Radkovským a výkonnou ředitelkou Českého západu Evou Halbrštátovou. „K výsledku, kterého jsme společně dosáhli, bylo potřeba hodně úsilí, trpělivosti a spolupráce. Je třeba za ni poděkovat všem, kteří se na celém projektu podíleli - bratřím trapistům, správní radě, projektantovi Jakubu Maršíkovi i ostatním, kteří za námi stáli,“ uvedla Eva Halbrštátová.

Od nového objektu si pracovníci obecně prospěšné společnosti slibují, že se zlepší podmínky pro pořádání nejrůznějších aktivit i sociálních služeb. „Skláníme se nad úsilím, se kterým lidé z Dobré Vody pracují. Jejich výsledky jsou učebnicovým příkladem, mohli by o tom vyučovat,“ doplnil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák.

Český západ, o.p.s. vznikl z iniciativy kláštera v Novém Dvoře v roce 2001. Ve vyloučených lokalitách Tepelska a Toužimska poskytuje sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a terénní programy. Jejich náplní je podpora rodin při vzdělávání dětí a posilování rodičovských kompetencí, podpora volnočasových aktivit jako prevence kriminality a jiných nežádoucích jevů, poskytování základního sociálního poradenství a zvyšování informovanosti uživatelů o jejich právech a povinnostech.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 15. 5. 2015 - 10:33