Domů Aktuality Preventivní vlak přijel do Karlových Varů

Preventivní vlak přijel do Karlových Varů

​Studenti základních a středních škol nastoupili do "Preventivního vlaku", který dnes zastavil v Karlových Varech. Projekt s názvem „Preventivní vlak – bezpečná železnice“ školáky zábavnou formou seznamuje se základními pravidly bezpečnosti, s riziky a hlavně s důsledky nesprávného chování na železnici.

Cílem preventivní akce je přivézt mladým lidem informace, které můžou ochránit jejich zdraví i zachránit život. Úkolem připraveného programu je upozornit na velké množství mimořádných tragických událostí, které z důvodu nekázně řidičů či chodců zbytečně vznikají na železničních přejezdech či při přebíhání tratí a naskakování do jedoucích vlaků. 

Karlovarští žáci a studenti v rámci programu v preventivním vlaku měli možnost zhlédnout ve speciálním kinovoze premiérovou projekci hraného dokumentu s názvem „To nedáš!“, který formou emotivních příběhů vycházejících z reálných událostí seznamuje veřejnost se základními pravidly bezpečnosti na železnici a v jejím okolí. Po filmu čekali na návštěvníky členové drážního hasičského sboru, kteří dětem předvedli svou práci, ale i praktické ukázky první pomoci. 

„Od roku 2007 Preventivním vlakem prošlo přes 11 tisíc žáků a studentů ve 27 městech České republiky. Železnice je specifické prostředí, což si především mladí lidé neuvědomují. Potvrzují to i skutečné příběhy z nového filmu 'To nedáš!. I proto má smysl mluvit o bezpečné železnici přímo v prostředí železnice, “ uvedl Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Po zastávce v Karlových Varech se vlak přesune za studenty a žáky do železniční stanice v Chebu, kde bude do 30. dubna. Více o projektu naleznete na internetových stránkách​.
Za stránku zodpovídá Frimlová Věra Kořánová
Datum aktualizace 27. 4. 2015 - 13:25