Domů Aktuality ​Nepodceňujte prevenci rakoviny

​Nepodceňujte prevenci rakoviny

​Výskyt nádorových onemocnění má u nás dlouhodobě vzrůstající tendenci. K nejrozšířenějším patří rakovina tlustého střeva a konečníku, rakovina prsu a rakovina děložního čípku. Každoročně si diagnózu vyslechne 16 tisíc obyvatel. O tom, jak nemoci předcházet a jak rozeznat symptomy, byla roadshow v Karlových Varech.

Osvětová roadshow se uskutečnila ve středu v karlovarském OC Fontána. O prevenci rakoviny zde hovořil vedoucí lékař gastroenterologického oddělení Jiří Štuksa a chirurg Karel Tyrpekl. Odborníci byli po celou dobu akce k dispozici všem přítomným a odpovídali na jejich otázky. Ženy si během odpoledne mohly vyzkoušet samovyšetření prsu na speciálním modelu. Svou přítomností roadshow podpořila také oblíbená herečka Ilona Svobodová. 

Kdo chtěl, mohl svým blízkým napsat vzkaz a motivovat je k návštěvě preventivního vyšetření stejně tak, jako to v informační kampani dělají Chantal Poullain, Ilona Svobodová a Jan Čenský. Je potřeba, aby se lidé postavili vlastnímu strachu z případného pozitivního nálezu, protože právě to je prvním krokem k jejich uzdravení. Ačkoli roadshow již z Karlových Varů odjela, i nadále budou obyvatelé dostávat adresné dopisy s pozvánkou na vyšetření.

Akce proběhla v rámci projektu „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR – SCREENINGOVÉ PROGRAMY“, který vloni zahájilo Ministerstvo zdravotnictví ČR ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami. Více informací o projektu a problematice nádorových onemocnění naleznete na webu www.bezrakoviny.cz anebo na stránkách jednotlivých onemocnění www.mamo.cz , www.cervix.cz a www.kolorektum.cz.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 24. 4. 2015 - 10:23