Domů Aktuality Premiér odjel z kraje s příslibem pomoci

Premiér odjel z kraje s příslibem pomoci

​Tlak na dostavbu rychlostní silnice R6, podporu vzniku nových pracovních míst a pomoc ze strany státu v propagaci lázeňství přislíbil před svým odjezdem z Karlovarského kraje předseda české vlády Bohuslav Sobotka.

​O dostavbě R6 směrem na Prahu, ale i o napojení rychlostní silnice na německou dálniční síť diskutovali s premiérem podnikatelé, starostové nebo představitelé lázeňských hotelů. „Premiér nás ujistil, že bude vyvíjet tlak na urychlení přípravy staveb a informoval o tom, že v roce 2016 se budou zahajovat práce na nových úsecích, například obchvat Lubence nebo Řevničova. Dále přislíbil, že během svého květnového jednání s německou kancléřkou a s bavorským premiérem mezi priority zařadí i jednání o plánech německé strany na dostavbu propojení německé dálnice s R6,“ uvedl hejtman Martin Havel.

Podporu státu by mohla získat také chebská průmyslová zóna, která nabídne pracovní místa i lidem ze Sokolovska, kde v budoucnu dojde k útlumu těžby. Stát totiž slíbil postiženým regionům, Moravskoslezskému, Ústeckému, ale i oblasti Sokolovska až 300 tisíc korun na vznik pracovního místa v průmyslových zónách. Týkalo by se to však jen těch ploch, které vlastní města nebo kraje. Na Sokolovsku jsou zóny vlastněny firmou. „Nebude-li možné upravit podmínky pro podporu na Sokolovsku a v Chebu budou připravené pozemky a investoři, podpora se může projednávat právě pro Chebsko,“ vysvětlil premiér Sobotka.

Odliv lázeňských hostů především z Ruska je podle předsedy vlády především nutno řešit soustředěním se na domácí lázeňské hosty, ale hledat také klienty například z Číny nebo Izraele. Stát navíc prostřednictvím agentury CzechInvest a ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR může napomoci v propagaci lázní v Karlovarském kraji.

Premiér také informoval o tom, že první výzvy k podávání žádostí o evropské dotace v rámci operačních programů včetně Operačního programu Zaměstnanost budou vyhlášeny zřejmě během května. „Nedostatečnou připravenost vidím v IROP, tam se první výzvy vyhlásí pravděpodobně v polovině roku,“ dodal Bohuslav Sobotka. Za jeho energii v přístupu k řešení problémů kraje mu v závěru návštěvy kraje poděkoval hejtman Martin Havel a náměstek hejtmana Jakub Pánik.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 22. 4. 2015 - 09:22