Domů Aktuality Blíží se uzávěrka pro podávání přihlášek do soutěže „Vesnice roku“

Blíží se uzávěrka pro podávání přihlášek do soutěže „Vesnice roku“

​V letošním roce se koná v pořadí již 21. ročník soutěže „Vesnice roku“. Jejím cílem je snaha povzbudit venkovské obyvatele k aktivní účasti na rozvoji svého domova a zároveň ukázat, co všechno se jim daří realizovat. Přihlášky lze posílat do 30. dubna.


Soutěž o titul „Vesnice roku“ má dlouholetou tradici. Poprvé byla vyhlášena v roce 1995 pod názvem „Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice“ a zaštiťoval ji Spolek pro obnovu venkova. V současnosti je podporována Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, Svazem měst a obcí, Ministerstvem zemědělství ČR a řadou dalších institucí a spolků.

Do soutěže se mohou přihlásit všechny obce, které mají maximálně 7 500 obyvatel a které mají zpracovaný vlastní strategický dokument o rozvoji obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole, ve kterém zápolí o jednu z barevných stuh. Do celostátního kola pak postupuje za každý kraj jedna obec, které byla udělena zlatá stuha. Výsledky soutěže budou známy na podzim tohoto roku. Vítěz celostátního kola soutěže se následně účastní soutěže „Evropská cena obnovy vesnice“.

Přihlášky musí starostové obcí zaslat nejpozději do 30. dubna na Ministerstvo pro místní rozvoj ČR k rukám tajemnice soutěže Ing. Miroslavy Tiché (Staroměstské nám. č. 6, 110 15 Praha 1). Více informací o soutěži zájemci najdou na těchto internetových stránkách.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 16. 4. 2015 - 09:53