Domů Aktuality Karlovarský kraj chce získat titul Film Friendly region roku

Karlovarský kraj chce získat titul Film Friendly region roku

​Kraj se přihlásil do soutěže o titul "Film Friendly Region roku". Cílem akce je ocenit aktivní regiony, které nejlépe spolupracují s filmaři a dokáží toho využít k propagaci destinace. Soutěž  připravila Asociace producentů v audiovizi, filmová kancelář Czech Film Commission a agentura CzechTourism.

​„Je důležité ukázat, že existují způsoby, jak svůj region aktivně propagovat jako atraktivní místo pro filmové produkce. K tomu je potřeba mít dobré povědomí o tom, co může daný region filmařům nabídnout, ale také vědět, jak nabídku komunikovat. Právě v komunikaci se ukazují největší nedostatky,“ uvedla vedoucí Czech Film Commission Ludmila Claussová.

Důležitým hodnotícím kritériem soutěže je schopnost regionu ukázat se jako „film friendly“ pro potenciální návštěvníky, ale také to, jak region dokáže zužitkovat film ve svůj prospěch během i po natáčení. „Těší nás, že v tomto ohledu už za sebou máme díky existenci regionální filmové kanceláře „Film Office“ mnohé úspěchy. Například v poslední době jsme se v rámci natáčení celovečerního koprodukčního filmu Schmitke, jehož děj se odehrává z převážné většiny v Krušných horách, dostali do hledáčku několika dalších produkčních společností, které by v budoucnu v našem regionu rády zrealizovaly některý ze svých projektů,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel s tím, že úkolem regionální filmové kanceláře je usnadnit a urychlit kontakt s místními subjekty a všeobecně zlepšovat podmínky pro filmová natáčení v regionu.

Podle producenta filmu Schmitke Tomáše Vacha zaujaly filmaře Krušné hory svou mystikou a atmosférou, která se jedinečným způsobem hodila právě pro natáčení snímku, který bude v létě uveden do kin v ČR. Natáčení probíhalo v Abertamech, na Božím Daru a na Plešivci.

Karlovarský kraj je s filmovou tvorbou spojen již více než jedno století. Region má díky své architektonické, přírodní a kulturní rozmanitosti veškeré předpoklady stát se znovu významnou filmovou lokalitou. „V Karlových Varech a jejich okolí bylo již natočeno více než 120 filmů, včetně filmů dokumentárních. Mezi ty nejznámější bezpochyby patří James Bond - Casino Royale s Danielem Craigem, Poslední prázdniny s Queen Latifah nebo Red Tails, kde hrál Cuba Gooding Jr. Z české tvorby musím zmínit filmy Kopytem sem, kopytem tam, Vrchní prchni či Balada pro banditu. Jsem si jist, že počet filmů natočených v našem kraji díky rozmanitosti regionu bude i nadále stoupat,“ doplnil hejtman.

Vyhlášení výsledků soutěže „Film Friendly Region roku“ proběhne 2. května 2015 v dějišti Evropského hlavního města kultury během slavnostního zakončení filmového festivalu Finále Plzeň. „Věřím, že práce naší filmové kanceláře v soutěži uspěje a do budoucna se budeme moci pyšnit tímto prestižním titulem,“ dodal Radim Adamec, vedoucí odboru kultury, památkové péče, lázeňství a cestovního ruchu krajského úřadu.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 10. 4. 2015 - 08:22