Domů Aktuality Chebský Schirndingerův dům se pyšní titulem

Chebský Schirndingerův dům se pyšní titulem

​Město Cheb uspělo v celostátním kole soutěže „Památka roku 2014“. Černá fasáda historického domu zaujala odbornou porotu natolik, že se rozhodla Chebu udělit cenu za nejlepší projekt a realizaci obnovy nemovité kulturní památky. Součástí ocenění byla i finanční odměna ve výši 50 tisíc korun.

Soutěž, kterou každoročně vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, má dvě kategorie. V první mezi sebou soupeří památky, které byly zrekonstruovány za méně jak dva miliony korun, a v té druhé pak ty, které prošly obnovou za více jak dva miliony korun. O vítězích rozhoduje komise složená ze zástupců Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národního památkového ústavu.

V první kategorii vyhrál Schirndingerův dům z Chebu, který se proslavil zejména díky své neobvyklé fasádě. Jedná se o stavbu, která si jako jedna z mála zachovala své pozdně středověké vzezření. Většina chebských měšťanských domů totiž prošla složitým vývojem, kdy se na nich projevily úpravy z období baroka a zejména pak z 19. století. K opravě fasády, v rámci které byla domu navrácena původní černá barva, se město rozhodlo již v roce 2012. Práce byly dokončeny v minulém roce.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 31. 3. 2015 - 10:23