Domů Aktuality Setkání se starosty se zaměřilo na rozdíly mezi kraji

Setkání se starosty se zaměřilo na rozdíly mezi kraji

​Rozdíl mezi regiony České republiky a nutnost, aby stát zmenšoval tyto disproporce i za pomoci evropských peněz - tato témata dnes mimo jiné zazněla na Krajském setkání s představiteli obcí v Karlovarském kraji. Akci uspořádal Svaz měst a obcí ČR.

​Pro obce je dnes mnohdy složité zavádět do praxe nové právní normy.  „Tempo přijímání nové legislativy by mělo být takové, aby právní předpisy mohli efektivně využívat ti, kterých se týkají, nejen ti, co je tvoří,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel a dodal: „I proto považuji za velmi přínosná krajská setkání, díky kterým se přenášejí směrem k zákonodárcům aktuální témata přímo od starostů. Představitelé měst a obcí jsou v první linii a jen znalost praxe pomáhá zlepšit život našich občanů. Je důležité, že v tom pomáhá Svaz měst a obcí a samozřejmě také kraj.“

Předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek se zaměřil na další problémy regionu: „Občan je od slova obec. Je důležité na to myslet při přijímání opatření na zlepšení kvality života v území, a to i co se týče nových právních předpisů. Tak, aby lidem zjednodušovaly život, nikoliv ho komplikovaly,“ řekl a dodal: „Není možné, aby se spirála rozdílu mezi kraji roztáčela dál, stát s tím musí něco dělat. Pomoci může třeba urychlení dostavby rychlostní silnice R6 mezi Karlovými Vary a Prahou a propojení kraje s Německem.“

Hovořilo se také o nedostatku praktických a zubních lékařů v krajích. Podle informací zástupců SMO se připravuje změna úhradové vyhlášky, aby méně atraktivní lokality, kde lékaři působí, byly bonifikovány.  Podobně Svaz v současné době řeší plánované rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. „Už dnes města a obce podléhají celé řadě kontrol. Obecně samozřejmě platí, že kontroly mohou mít pozitivně preventivní charakter, není však vhodné, aby samosprávu na totéž kontrolovaly různé subjekty, které často docházejí k různým závěrům. Mnohdy nesprávným, jak ukazují soudní rozhodnutí. Také není možné souhlasit s tím, aby NKÚ kontroloval účelnost peněz, které vynakládají obce. Nemá totiž místní znalost,“ uvedl Dan Jiránek. V dané věci chce proto Svaz dále jednat se zákonodárci i vládou.

Krajská setkání 2015 se zaměřují na aktuální témata samospráv - od financí přes sociální oblast i zaměstnanost po životní prostředí. Představitelé samospráv se na celkem třinácti akcích ve všech krajích dozvídají, co důležité pro města a obce se chystá nejen v letošním roce včetně legislativních změn.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 19. 3. 2015 - 13:12