Domů Aktuality Krajská záchranka má moderní novorozeneckou sanitu

Krajská záchranka má moderní novorozeneckou sanitu

​Od března letošního roku budou krajští záchranáři převážet nejmenší občánky regionu v novorozenecké sanitce nové generace. Sanitu potřebují k transportu těch novorozenců, u nichž došlo k akutním patologickým stavům. Pořízení vozidla v hodnotě 2, 6 milionu korun financoval Karlovarský kraj.

​Sanita vyniká zpracováním, které odpovídá legislativním požadavkům a zároveň poskytuje vysokou míru komfortu, splňuje nadstandardní bezpečnostní kritéria a má prvky usnadňující práci záchranářů. „Moderní novorozeneckou sanitku musí mít záchranáři především proto, že převážejí do perinatologického centra intermediární péče v karlovarské nemocnici ohrožené novorozence ze všech částí našeho regionu. Ti potřebují během převozu speciální péči, například vyhřívaný inkubátor nebo rozvody vzduchu, což není možné v běžné sanitě zabezpečit. Každým rokem navíc roste počet nejmenších dětí, které je třeba převézt i do center mimo náš kraj. Díky nahrazení původního zastaralého vozidla novou sanitkou děláme další významný krok ke zlepšení kvality poskytované péče.“ uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

Ambulantní prostor byl vybaven přesně podle přání záchranky. „Uvnitř vozu je nosítkový stůl s podvozkem pro inkubátor, otočná sedadla pro zdravotníky, úložné prostory pro zdravotnický materiál a vybavení, včetně lednice pro uskladnění léčiv,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Roman Sýkora.  Otočné sedadlo pro zdravotní personál má u sebe umístěn dotykový panel, kterým lze ovládat topení, osvětlení, infuzní termobox a podobně. Mezi další praktické věci patří řešení přepážky prostoru kabiny řidiče a ambulantního prostoru. V této přepážce jsou zabudovány automatické posuvné dveře. Absolutní novinkou jsou dva světelné panely s běžícím textem „Pozor transport novorozence“. Ty jsou umístěny na zadních dveřích a mezi majáky vpředu na střeše. Sanitka je na podvozku Mercedes-Benz Sprinter 316cdi s motorem o výkonu 120kW a pohonem 4x2. 
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 24. 2. 2015 - 13:18