Domů Aktuality Kraj s partnery připravuje Pakt zaměstnanosti

Kraj s partnery připravuje Pakt zaměstnanosti

​O společném postupu při řešení vysoké nezaměstnanosti v regionu uvažují klíčové instituce, které svými aktivitami mohou ovlivnit trh práce. Na krajském úřadě o tom jednali s náměstkem hejtmana Petrem Navrátilem zástupci Úřadu práce, hospodářské komory, odborů a dalších organizací.
Řešením by mohla být partnerská dohoda - Pakt zaměstnanosti Karlovarského kraje - která by umožňovala propojit aktivity jednotlivých institucí a organizací při tvorbě nových a udržení stávajících pracovních míst v regionu nebo vzdělávání a kvalifikační přípravě zaměstnanců. „Shodli jsme se na tom, že zahájíme přípravu Paktu zaměstnanosti, který umožní používat inovativní řešení problémů na trhu práce i využívat dobrých nápadů z praxe jiných regionů,“ řekl po jednání náměstek hejtmana Petr Navrátil. Dodal, že s teritoriálními pakty zaměstnanosti mají zkušenosti v řadě zemí EU i v některých krajích  ČR.

Pakt by měl mimo jiné umožnit přesnější monitorování kvalifikačních potřeb trhu práce v regionu i měření skutečných dopadů realizovaných opatření. „Pakt zaměstnanosti rovněž umožní v Karlovarském kraji efektivněji využívat evropské prostředky určené na posilování zaměstnanosti. Vzájemná koordinace by měla vyloučit zbytečné zdvojené vynakládání prostředků na téměř stejné projekty. A naopak by měla nasměrovat prostředky tam, kde mohou nejvíce pomoci,“ řekl náměstek Navrátil.

Organizací a přípravou Paktu zaměstnanosti byla pověřena Karlovarská agentura rozvoje podnikání, jež podle ředitele Vlastimila Veselého již delší dobu spolupracuje s nositeli paktů zaměstnanosti v jiných krajích. Pakt zaměstnanosti rovněž umožní spojit síly ke společnému tlaku na centrální instituce, tedy vládu a jednotlivá ministerstva, aby věnovaly situaci v hospodářsky nejslabším regionu České republiky větší pozornost.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 1. 2015 - 08:04