Domů Aktuality Kraj chce získat miliony na přestavbu Domova SKALKA v Chebu

Kraj chce získat miliony na přestavbu Domova SKALKA v Chebu

Karlovarský kraj bude usilovat o další desítky milionů korun pro oblast sociálních věcí. Podal proto žádost o dotaci do výzvy programu MPSV ČR zaměřené na obnovu zařízení sociálních služeb. Podle náměstka hejtmana Miloslava Čermáka by finance měly jít na přestavbu budovy Domova pro seniory "SKALKA" v Chebu.
Předpokládané celkové náklady projektu činí 42 miliony korun. „Dotace, o kterou jsme požádali, by měla dosáhnout 31, 5 milionu korun, Karlovarský kraj z vlastních zdrojů uhradí 10, 5 milionu korun. Investiční akce by se rozdělila na etapy a její dokončení se plánuje v roce 2017,“ uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák.
Záměr zahrnuje kompletní rekonstrukci osmipodlažní obytné budovy domova i dvoupodlažního hospodářského pavilonu. „Chystají se zásadní stavební úpravy vnitřních prostor budovy a přístavba přízemí hospodářského objektu. Ve všech pokojích klientů bude stávající sociální zařízení přebudováno na bezbariérovou koupelnu s toaletou.  Počítáme také s rekonstrukcí gastroprovozu, tedy především kuchyně, přípravny jídel a skladových prostor, což souvisí se změnou systému stravování. Nevyhnutelná je kompletní přestavba rozvodů vody, ústředního vytápění a rozvodů elektro,“ popsal Miloslav Čermák.

Zmíněná výzva programu Ministerstva práce a sociálních věcí je kontinuální, nebyl tedy stanoven termín jejího uzavření. „Pro nás to má tu výhodu, že bychom mohli v následujících dvou letech žádat o dotaci na navazující etapy přestavby. Finance bychom chtěli využít v roce 2016 na rekonstrukci společných prostor bytového objektu a vybudování nouzového zdroje pro evakuační výtah. V roce 2017 pak na rekonstrukci administrativní a lůžkové části objektu. Celkem by se jednalo o akce za dalších asi 86 milionů korun,“ vysvětlil Miloslav Čermák. Kompletní modernizace Domova pro seniory „SKALKA“ v Chebu by mohla být hotova do konce roku 2019.

 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 27. 1. 2015 - 11:19