Domů Aktuality Kraje by měly dostat peníze pro nemocnice i na opravy silnic

Kraje by měly dostat peníze pro nemocnice i na opravy silnic

​Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný se v uplynulém týdnu účastnil zasedání Rady Asociace krajů ČR v Brně. Představitelů regionů jednali především o financích pro regionální nemocnice, o penězích na opravy krajských silnic nebo o grantovém systému tzv. "kotlíkových dotací".

​Ministerstvo zdravotnictví avizovalo, že by v letošním roce mohly kraje získat finance na investice do regionálního zdravotnictví.  „Kraje mohou vybrat tu akci, kterou ve svých nemocnicích považují za zásadní, a požádat ministerstvo zdravotnictví o její financování. Je ale nutné postupovat co nejrychleji, některé kraje už v tomto směru podnikly potřebné kroky,“ uvedl hejtman Josef Novotný. Počítá se s tím, že by do každého regionu mohlo jít zhruba 50 milionů korun.

Brněnské zasedání hejtmanů navštívil ministr dopravy Dan Ťok, který s nimi projednal výši prostředků ze Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic II. a III. tříd, které mají kraje ve své správě. „Ministr dopravy informoval, že stát poskytne na opravu krajských silnic 4, 6 miliardy korun, z toho pro Karlovarský kraj by mohlo jít asi o 200 milionů. Doufám, že náměstek Petr Navrátil, který má na starosti dopravu a silniční hospodářství, disponuje dostatečným množstvím připravených projektů, aby se tyto peníze mohly vyčerpat,“ zdůraznil Josef Novotný.

Hejtman také požádal ministra Dana Ťoka o urychlené pokračování  převodu nádražních budov do vlastnictví Správy železniční dopravní cesty, což by mohlo uspíšit rekonstrukci nádraží v Karlových Varech a napomoci zahájení oprav nádraží v Sokolově nebo v Chebu. „Ministr také upozornil, že jej čekají jednání s představiteli německého ministerstva dopravy, proto jsem se na něj obrátil s prosbou, zda by mohl řešit rovněž budoucnost napojení rychlostní silnice R6 směrem na Mnichov,“ dodal hejtman, který na ministra opakovaně apeloval i proto, aby znovu věnoval pozornost možnosti zavést krajskou dálniční známku.

Asociace krajů se dále věnovala i problematice tzv. „kotlíkových dotací“, jež zatím udělovaly jen některé regiony. „Ministerstvo životního prostředí nyní připravuje grantový systém na výměnu stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové účinné nízkoemisní tepelné zdroje. Žádat o dotaci by mohli lidé z celé ČR, dotační titul by měl být spuštěn v druhé polovině roku,“ upřesnil hejtman.

Ten by také chtěl, aby uvedených možností, které se v současnosti regionům nabízejí, náš kraj na maximum využil. „Věřím, že nové vedení Karlovarského kraje se těchto šancí chopí a využije je například pro další zvýšení úrovně zdravotní péče v našich nemocnicích, ke zlepšení stavu silnic či dopravního napojení s ostatními regiony,“ uzavřel hejtman.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 19. 1. 2015 - 11:56