Domů Aktuality I přes pokles počtu cestujících je karlovarské letiště v zisku

I přes pokles počtu cestujících je karlovarské letiště v zisku

​Citelný odliv návštěvníků z Ruska, který se odráží v cestovním ruchu i situaci v lázeňství, způsobil problémy rovněž mezinárodnímu letišti v Karlových Varech. Díky úsporám a změně plánu investic však letiště udrží i v tomto roce hospodaření se ziskem.

​ Letištěm v Karlových Varech prošlo za období mezi 1. lednem a 31. říjnem 2014 necelých 73 tisíc cestujících, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku znamená poměrně razantní úbytek o 17,6 procent,“ vysvětlil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil. K poklesu pak došlo i v položce výnosů a to o 9,5 procent.

Vedení letiště na novou situaci muselo zareagovat operativními změnami v plánu investic. Na rok 2015 tak byla odložena projektová příprava prodloužení vzletové a přistávací plochy nebo plánované kácení dřevin. S výraznějším omezením již započatých akcí se ale nepočítá. Finanční situace karlovarského letiště je totiž stále dobrá díky nerozděleným ziskům z minulých let, letošním výsledkům pak hrála do karet mírná zima, díky níž se podařilo ušetřit na úklidu letištní ploch od sněhu.  „Letiště počítalo se ziskem ve výši asi 10 milionů korun. Bude to méně, ale společnost stále zůstává v černých číslech,“ dodal Navrátil. Podle jeho odhadu dosáhne zisk za letošní rok zřejmě okolo 5, 5 milionů korun.

 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 11. 2014 - 16:16