Domů Aktuality Kraj podepsal memorandum o spolupráci s regionem Norimberk

Kraj podepsal memorandum o spolupráci s regionem Norimberk

​Evropský metropolitní region Norimberk uspořádal v uplynulých dnech ve městě Hersbruck oficiální představení studie proveditelnosti přeshraniční spolupráce "Evropský metropolitní region Norimberk - Západní Čechy".

​Při této příležitosti došlo i ke slavnostnímu podpisu memoranda o vzájemné přeshraniční spolupráci mezi zástupci regionu Norimberk, Euregia Egrensis, města Cheb a Karlovarského kraje – tzv. „Hersbruckého memoranda“.

Na jednání vystoupili představitelé Evropského metropolitního regionu Norimberk, účastnili se také zástupci města Chebu a Karlovarského kraje. „Studii proveditelnosti nám představil její autor Tobias Chilla z University Fridricha Alexandra v Erlangenu-Norimberku. Studie analyzuje dotčená území z hlediska dopravy, hospodářství, turistiky a státní správy, hledá na obou stranách hranice silná i slabá místa a označuje určité šance pro budoucí spolupráci,“ uvedl uvolněný zastupitel Karlovarského kraje Edmund Janisch.

Studie rovněž nabízí obecná pravidla pro nastavení budoucí spolupráce. Prvním krokem by mělo být vytvoření pracovních skupin, do kterých by měli být nominováni jak odborníci, tak i politici z Karlovarského kraje. V první etapě by se obě strany měly informovat o politicko-správním uspořádání na svých územích, mělo by dojít k institucionalizaci spolupráce. „Tím se rozumí buď přistoupení Karlovarského kraje do Evropského metropolitního regionu Norimberk, případně vytvoření jiné vyhovující struktury. Vzniknout může  úplně nová instituce vyhovující oběma stranám,“ dodal Edmund Janisch. V každém případě bude využita a posilována práce již existujících přeshraničních subjektů.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 24. 11. 2014 - 10:25