Domů Aktuality ​Památky hlásí rekordní počty návštěvníků

​Památky hlásí rekordní počty návštěvníků

​Památky v Karlovarském kraji se těší nebývalému zájmu turistů. V uplynulé sezóně patřil k nejvyhledávanějším například středověký hrad Loket či barokní zámek v Bečově. Zatímco některé z nich se chystají na zimu zavřít, jiné zůstanou návštěvníkům otevřené.

O skvělé sezóně hovoří pracovníci hradu Loket, kam zavítalo více návštěvníků než vloni. Prohlídku si nenechalo ujít přes sto tisíc zvědavých turistů. Velkým lákadlem se v letošním roce staly exponáty z navrácených sbírek, o které hrad Loket přišel začátkem 90. let. Pozitivní zprávou pro všechny zájemce je, že hrad Loket zůstane otevřen i přes zimu. Jedinou změnou v provozu bude o hodinu zkrácená otvírací doba.

I nedaleké bývalé letní sídlo rakouského kancléře Metternicha se letos těšilo většímu zájmu turistů. Zámek Kynžvart přivítal o deset procent víc návštěvníků než vloni. Ti, co by si zámek ještě rádi prohlédli, se mohou předem objednat. V prosinci pak bude kromě svátků uzavřen.

Na konec sezóny se naopak připravili na zámku v Bečově, kam letos zavítalo o téměř šest tisíc lidí více než vloni. Přestože už jsou zámecké interiéry uzavřeny, 1. listopadu se zde ještě koná desátý ročník lampionových slavností. Objednat se také můžete na mimořádné prohlídky pro veřejnost. V příštím roce se pak návštěvníci mohou těšit na oslavy třiceti let od objevení relikviáře sv. Maura a celou řadu zajímavých akcí.

Na zimní sezónu se chystá i románsko-gotický hrad v Chebu, který bude kromě exteriérů turistům přístupný o sobotách a nedělích. Ačkoli se mu letos nepodařilo překonat padesátitisícovou hranici návštěvnosti jako vloni, i tak byla pro něj sezóna úspěšná. Ke konci září napočítali jeho zaměstnanci celkem 44 298 návštěvníků.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 30. 10. 2014 - 09:53