Domů Aktuality Hejtman: Zaměstnanci škol a nejenom oni si od listopadu polepší

Hejtman: Zaměstnanci škol a nejenom oni si od listopadu polepší

​Zaměstnanci škol a školských zařízení v regionu dostanou od listopadu přidáno. Jak informoval hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy uvolnilo pro tyto účely celkem 13,2 milionů korun. Ředitelé jednotlivých organizací se proto nemusejí obávat, že by prostředky na navýšení platů museli čerpat z vlastních zdrojů. Kromě zaměstnanců ve školství si polepší i úředníci a pracovníci příspěvkových organizací.

„Platové tarify se naposledy plošně zvyšovaly před pěti lety. Za to, jak náročnou a zodpovědnou práci lidé ve veřejných službách vykonávají, si jistě zaslouží být pořádně ohodnoceni. Vítám proto rozhodnutí vlády o navýšení jejich platů,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

Mezi zaměstnance škol a školských zařízení v regionu bude rozděleno celkem 13,2 milionů korun. Krajský úřad Karlovarského kraje nyní pracuje na rozpočítání prostředků tak, aby byly včas zařazeny do listopadových výplat. V případě pedagogických pracovníků bude navýšení platů rozdílné. Velkou roli sehraje nejenom umístění v platové třídě, ale i dosažená praxe. Zpětně se zavádí i tzv. věkový automat, který kantorům zaručuje pravidelné zvyšování platů podle počtu odpracovaných let.

Například učitelky v mateřských školách, které jsou zařazeny v 9. platové třídě, dostanou přidáno 200 až 500 korun. Pedagogové na základních a středních školách s praxí do 6 let obdrží na výplatních páskách o 400 korun více. Pro ty, kteří pracují ve školství déle jak 27 let, je připraveno navýšení až o 1200 korun. Nepedagogičtí pracovníci, jako jsou třeba kuchařky ve školních jídelnách, si pak přilepší o 250 až 450 korun.

Zvýšení platů se dočkají i úředníci. Ti, co jsou zařazeni v 9. platové třídě, dostanou přidáno o 500 až 750 korun. Polepší si ale i zaměstnanci příspěvkových organizací zřizovaných krajem či obcemi, které působí například v oblasti kultury, regionálního rozvoje či dopravy. Pracovníci zařazení do 9. platové třídy mohou očekávat na výplatní pásce o 440 až 670 korun více.

Samostatnou kapitolou jsou sociální služby. Vláda začátkem tohoto týdne schválila 335 milionů korun na jejich dofinancování. Prostředky budou použity na zachování stávající sítě sociálních služeb a částečně také na zlepšení odměňování pracovníků. Přilepšit by si měli zejména ti, kteří poskytují přímou péči uživatelům sociálních služeb.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 29. 10. 2014 - 13:15