Domů Aktuality Stavebnice Merkur míří do středních škol v kraji

Stavebnice Merkur míří do středních škol v kraji

​Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný předal ředitelům sedmi středních škol stavebnice Merkur. Ty mají být využity pro praktickou výuku studentů technických oborů. Projekt finančně podpořila Nadace ČEZ.


Studenti ze středních škol zřizovaných Karlovarským krajem se mohou těšit na legendární stavebnici Merkur. Nejedná se ovšem o její klasickou podobu, tak jak jí mnozí znají ze svého dětství, ale o stavebnicový systém Merkur Education vybavený moderními mechanickými a elektronickými prvky. Z univerzální stavebnice se dají poskládat funkční modely nejrůznějších přístrojů, které májí své předlohy v reálném světě.

„Díky stavebnici Merkur si studenti mohou prohlédnout, jak jednotlivá zařízení fungují, a naučí se s nimi i pracovat. Cílem projektu je podpořit u žáků technickou představivost, manuální zručnost a zájem o technické vzdělávání,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

Nové učební pomůcky, které přispějí ke zkvalitnění výuky technických oborů, se podařilo nakoupit díky Nadaci ČEZ. „Ta na pořízení stavebnice přispěla částkou 950 tisíc korun. Zbylých 25 tisíc korun hradil Karlovarský kraj,“ upřesnil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Václav Sloup.

Mezi školy, které o stavebnici projevily zájem, patří Integrovaná střední škola technická a ekonomická Sokolov, Integrovaná střední škola Cheb, Gymnázium a obchodní akademie Chodov, Střední průmyslová škola Ostrov, Střední průmyslová škola Loket, Střední odborná škola a střední odborné učiliště Nejdek a Střední škola živnostenská Sokolov.

Školy obdrží celkem 61 nejrůznějších sad k výuce fyziky, elektroniky a mechaniky. Studenti si budou moci snadno sestrojit například robotickou ruku, se kterou lze přemisťovat předměty z jednoho místa do druhého. Chybět nebudou ani modely dopravníkového pásu či vícestupňové převodovky, které simulují skutečné přístroje.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 30. 9. 2014 - 13:10